2024. április 25. - Márk

Miért misézett a pápa háttal a híveknek?

XVI. Benedek pápa nagyra értékeli a Vatikáni zsinat (1962-1965) liturgikus reformja előtti szertartásrendet, amit a köznyelv tridenti misének nevez. Ezért végezte múlt vasárnap részben a főoltár felé fordulva a celebrálást a római Sixtus-kápolnában - közö
2008. január 18. péntek 08:20 - Hírextra

Az AFP francia hírügynökség szerint ugyanis a II. Vatikáni zsinat (1962-1965) óta múlt vasárnap volt az első alkalom, hogy az egyházfő időnként a főoltár felé, a híveknek hátat fordítva mondott nyilvános misét.

A liturgiaszakértő szerint a pápának azzal, hogy "időnként a híveknek háttal állva, a kereszt felé tekintve mutatja be a szentmisét", az egész közösség figyelmét arra irányítva, az a célja, hogy a modern ember is felfedezze Istent és a megváltást.

A miséző papok a II. Vatikáni zsinat előtt a főoltár felé fordulva mutatták be a szentmisét, a hívekkel nem szemben állva, hanem mintegy az ünneplő közösség élén, velük egy irányba, a szentély, illetve annak keresztje felé fordulva. Ez a rituális mozdulat erőteljesen fejezi ki, hogy a pap a hívők elöljárójaként, mintegy az ő képviseletükben fordul Istenhez, bemutatván az áldozatot - mutatott rá Káposztássy Béla.

A ma általánosan elterjedt "szembemiséző" gyakorlat a II. Vatikáni zsinatot megelőző liturgikus mozgalom eredménye, amely a lelkipásztorok tapasztalatain alapult. Ennek eredményeként az egyház nyitottságát jelképezi az, hogy a pap mise közben szembefordul a hívekkel - mondta.

A II. Vatikáni zsinat határozatainak következtében a pap az oltár és az azon megjelenő Krisztus körül kialakuló közösséget jeleníti meg. Ez másfajta liturgikus térkoncepciót is kíván, amint azt a modern építésű templomok már igyekeznek követni - közölte a szakember.

Elmondása szerint a múlt század közepe előtt épült templomok többségének belső térszervezése a régi főoltárnak egyfajta centrális és kiemelt helyet biztosított. Ez az eredeti térkoncepció viszont jelentősen módosult akkor, amikor a reform hatására az új, szembemiséző oltárokat kezdték használni.

Káposztássy Béla meglátása szerint a pápa részben azért is dönthetett a Sixtus-kápolnában a főoltár felé való misézés mellett, hogy ne zavarja meg "ennek az építészeti gyöngyszemnek a szépségét és harmóniáját".

Szólt arról is, hogy a nyitottság másik megnyilvánulása az anyanyelvi misézés engedélyezése volt 1965 után, meghagyva a latint is lehetőségként.

Ezzel kapcsolatban Káposztássy Béla megjegyezte: a római katolikus szertartás "anyanyelve" ma is a latin, a liturgikus könyvekben a latin szöveget fordítják a közösségek anyanyelvére.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását