2024. május 2. - Zsigmond

Emléktáblát avattak

Emléktáblát avattak Szőnyi István festő tiszteletére csütörtökön egykori budapesti lakóházának falán a művész születésének 114. évfordulóján.
2008. január 17. csütörtök 18:52 - Hírextra

A VIII. kerületi Baross utca 21. számú épület lépcsőházában elhelyezett bronz tábla leleplezésén részt vett Szőnyi Zsuzsa, a festő lánya, aki elmondta, hogy augusztusban egy újabb táblát terveznek avatni, de azt majd a ház külső homlokzatán helyezik el.

Mint mondta, a Budapest Galéria és a VIII. kerületi önkormányzat nem engedélyezte, hogy a most avatott emléktáblát - formai és biztonsági okokra hivatkozva - a ház külső falán helyezzék el. Ezt pótolják majd egy márványtáblával augusztusban.

Imre Zsolt, a Pest megyei önkormányzat kabinetfőnöke az emléktábla előtt elmondta, hogy Szőnyi István "minden porcikájában fővárosi volt: itt élt, itt dolgozott, itt tanított ebben a házban. Itt bújtatta a második világháború alatt a zsidó menekülteket, élete kockáztatásával itt gyártott hamis igazolványokat számukra. Alkotni azonban csak Zebegényben tudott".

A bronz tábla felirata szerint Szőnyi István (1894-1960) a XX. századi magyar festészet kiemelkedő mestere. A táblát a Szőnyi István Alapítvány Zebegény és a Polgári Magyarország Alapítvány készíttette.

Szőnyi István sajátos művészi formanyelvét a napjárta színek, lágy tónusok és passzív, meditatív líra jellemzi, míg korai műveiben inkább az expresszív drámaiságot és atmoszferikus plein air festés egységét kereste.

A Zebegényben letelepedett festő művészetét több ízben jutalmazták különféle díjjal, így 1930-ban a Ferenc József jubileumi díjat, 1933-ban az állami kis aranyérmet, 1939-ben az állami nagy aranyérmet és Bécs város nagydíját nyerte el.

1938-tól kezdve haláláig a képzőművészeti főiskola tanára volt. Számos fiatal művész követte sajátos stílusát. Zebegényben, egykori műtermében emlékmúzeumot rendeztek be.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását