2024. május 5. - Györgyi

Picasso Szegeden

Egyedülálló, Magyarországon első alkalommal Szegeden látható Picasso-kiállítás érkezik márciusban a Regionális Összművészeti Központba (REÖK) - jelentette be a központ vezetője keddi sajtótájékoztatóján.
2008. január 15. kedd 16:18 - Hírextra
Herczeg Tamás elmondta: március elsejétől láthatja a közönség a Picasso és a nemzetközi avantgárd című nagyszabású tárlatot, amely Európa több országában aratott óriási sikert.
A több mint száz alkotást felvonultató kiállításon a spanyol festő, Pablo Picasso (1881-1973) alkotásai mellett többek között Andy Warhol, a pop art meghatározó alakja, vagy a katalán festőóriás, Joan Miró művei is láthatóak lesznek.

A szegedi kiállítás Picasso 40 eredeti grafikáját és 69 világhírű művész eredeti rézkarcát, fekete-fehér illetve színes litográfiáját, valamint szerigráfiáját (szitanyomat) foglalja magában. Mindemellett Picasso két különleges alkotásával is kiegészül a tárlat, ezekről - jelentőségükre tekintettel - a szervezők később adnak tájékoztatást. A tárlatot a REÖK hagyományaihoz híven számos kiegészítő program kíséri majd.

A kiállítás kurátora, Nátyi Róberert művészettörténész, az intézmény művészeti előadója elmondta: az alkotások segítségével a nemzetközi avantgárd, a XX. század legizgalmasabb művészeti korszaka elevenedik meg.

Hozzátette: a kiállítás törzsanyagát Picasso illusztráció-sorozata képezi, amelyet a művész Balzac Az ismeretlen remekmű című novellájához 1931-ben készített. Emellett a látható az "Hommage á Picasso" gyűjtemény, amely Wielan Schmied német művészettörténész kezdeményezésének köszönhetően állt össze a hetvenes évek elején.

Wielan Schmied elképzelése az volt, hogy Picasso születésének 90. évfordulója alkalmából a XX. század elismert festői, grafikusai és szobrászai egy-egy alkotásukkal hódoljanak a spanyol művésznek. Picasso azonban már nem érte meg a kiállítás megnyitását. A gyűjtemény a művész halálát követően vált teljessé: az alkotások segítségével bepillantást nyerhetünk a spanyol művész különböző alkotói korszakaiba, valamint a XX. század művészetébe - tette hozzá a szakember.
A várható érdeklődésre tekintettel már kedden megkezdték a jegyek árusítását a tárlatra, amely március 1-jétől május 13-ig lesz látható.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását