2024. május 3. - Tímea, Irma

Elhunyt Charles Tasnadi

Elhunyt Charles Tasnadi, az amerikai AP hírügynökség híres, magyar származású fotósa. A 82 éves fotográfus csütörtökön halt meg Washingtonban, agyvérzést kapott.
2008. január 12. szombat 08:11 - Hírextra
Az ajkai születésű Tasnádi Károly 1951-ben - ahogy visszaemlékezett - elaknásított mezőkön, szögesdrótkerítéseken keresztül, a téli hóban gázolva menekült el a kommunista Magyarországról. Kalandos úton, Ausztrián és Venezuelán át jutott az Egyesült Államokba, ahol 32 évig dolgozott fotósként a világ egyik vezető hírügynökségénél.

Pályafutása során hét amerikai elnökről készített fotótudósításokat. George H. W. Bush elnököt is elkísérte az Air Force One fedélzetén 1989-ben Budapestre, ahol - kollégái elmondása szerint - fényképezőgépe mögé rejtette könnyeit.

Több mint negyvenszer járt Kubában, sokszor fotózta Fidel Castrót. Egyik leghíresebb képe a műtéte után a sebhelyét mutató Lyndon Johnson amerikai elnökről készült. Többek között Anvar Szadat egyiptomi elnökről, Menáhem Begin izraeli miniszterelnökről és Richard Nixon amerikai elnökről készült fotói bejárták a sajtót. Lencsevégre kaphatta Leonyid Brezsnyev szovjet vezetőt, valamint Ronald Reagan és Bill Clinton amerikai elnököket. Utóbbi, amikor Tasnadi 1996-ban, visszavonulásakor az utolsó fehér házi sajtótájékoztatóján fotózott, tapssal köszönte meg munkáját.

"Charlie elegánsan fotózott, nagylelkű munkatárs és kifogástalan úriember volt" - mondta róla Kathleen Carroll, az AP rangidős alelnöke, vezető szerkesztője.

Lovagiasság, professzionalizmus és önzetlen odaadás jellemezte - mondta róla Heidi Elswick, a Fehér Ház Sajtófotó Szövetségének elnöke. A több kitüntetést is elnyert Tasnadi szavajárása az volt: "az emberek azzal tüntetnek ki, hogy hagyják végezni a munkámat".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását