2024. május 3. - Tímea, Irma

A Bamako ralit is a Kossuth téren búcsúztatják

Szombat reggel fél nyolckor a Kossuth térről rajtol a 3. Budapest-Bamako mezőny. A magyar közönség a következő útvonalon buzdíthatja az indulókat: V. kerület József Attila utca, Roosevelt tér, Lánchíd, Alagút, Bach csomópont, M1-M7 közös szakasza, majd vé
2008. január 11. péntek 13:37 - Hírextra
A verseny résztvevői négynapi európai autózás és motorozás után pillantják meg Afrika partjait, ahonnan további tizenkét nap után jutnak el a Mali fővárosba, Bamakóba.

Az út nyolc országon vezet keresztül (Magyarország, Ausztria, Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Marokkó, Mauritánia, Mali), a táv több mint 8760 kilométer.

A résztvevők verseny- és túrakategóriában indulhatnak. A verseny lényege idén sem a sebesség lesz. A reggeli rajtidő fix, és este egy megadott időpontig kell megérkeznie mindenkinek. Aki nem ér be, az sem esik ki a versenyből, de aznapra nem kap pontot. A csapatoknak különböző tájékozódási feladatokat kell megoldaniuk, amelyek teljesítéséért szintén pontot kapnak. Az a csapat számíthat jó eredményre, amelynek tagjai ügyesen tájékozódnak, jó a helyzetfelismerő képességük és logikusan gondolkodnak - állítják a szervezők.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is a túrakategóriában indulnak a legtöbben. Az ő céljuk a kaland, Afrika megismerése, a jótékonyság és az extrém körülmények közötti vezetés.

A futam színfoltja a buszok versenye, ebben a kategóriában a BKV egy Volvo buszt, míg egy magáncsapat egy régi csuklós Ikaruszt indít el. Indul a mezőnyben Polski Fiat, Dacia, egy 47 éves Velorex és egy fagylaltoskocsi is.

A száguldáson és kalandon túl az induló csapatok, mint eddig minden évben, jótékony feladatokat is ellátnak. Minden csapatnak lehetősége van arra, hogy örökbefogadjon egy falut, vagyis meglátogasson és ajándékokat vigyen a hivatalos verseny útvonala mentén lévő egyik faluba.

Bamako egyik szegénynegyedében található egy alapítványi iskola, ahová olyan gyermekek járnak tanulni, akiknek szülei a napi kétszeri étkezést sem tudják biztosítani számukra. A mezőny a Fogadj örökbe egy iskolát nevű program részeként támogatja az intézményt.

Ezentúl egy szegényeket ingyenesen ellátó klinikát és egy vakok iskoláját is támogat a futam. Újdonság idén, hogy a Budapest-Bamako átad egy kutat, amely 300 ember ivóvíz ellátását biztosítja.

A versenyről részletek a www.budapestbamako.hu című honlapon találhatók.
A résztvevők a www.spotmob.com című weboldalra telefonnal készített 30 másodperces videókat tehetnek fel, így beszámolhatnak a verseny helyszínéről, eseményéről, amit figyelemmel kísérhetnek az ismerősök, családtagok, vagy a "fapados Dakar" rajongói.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását