2024. május 4. - Mónika, Flórián

Élet költözött a somogyvári kövek közé

Dél-Dunántúl egyik jelentős régészeti emléke a somogyvári bencés apátság romegyüttese. A régóta folyamatos ásatások és a gondosan megtervezett rekonstrukció, valamint a kor szelleméhez is igazodó egyházi és kulturális programok révén már sokan megismerked
2008. január 7. hétfő 09:19 - Hírextra

Somogyvár az ország harmadik történelmi emlékhelye, amely hajdanán a megye szék- és hitelesítő helye volt, vásártartási joggal büszkélkedett, s még levéltár is működött itt. A román stílusú bazilikát és a bencés monostort Szent László király emeltette Szent Egyed tiszteletére, 1091-ben. Végakarata szerint itt is temették el a királyt, s innen szállították hamvait Nagyváradra, a szentté avatási szertartásra. Versek, mesék, népénekek őrzik a lovagkirály alakját, aki a kaposvári egyházmegye védőszentje. A közelmúltban épült itt egy kilátó, ahonnan különösen szép panoráma nyílik a tájra. Azt beszélték a régiek: valamikor idáig ért a Balaton.

Móring József Attila, az 1800 lakosú település polgármestere már kisdiákként ott sürgött-forgott Bakay Kornél régészcsapata körül.

- A kutatás során, főleg amikor órákon át csak lapátoltuk a földet a hőségben, számos történet hangzott el a falu régmúltjáról, illetve a velünk együtt dolgozó helyi nyugdíjasok gyermekkoráról, amelyekből színes kép tárult elénk a közelmúltról is - emlékezik a honatya polgármester, az Országgyűlés jegyzője. - Itt tanultam meg, hogy jó munkát végezni csak tiszta körülmények között, pontosan, odaadó figyelemmel lehet. Ha netán "elástunk" valamit, azt soha többé nem lehetett rekonstruálni. De ilyen csak nagyritkán esett meg. A figyelem viszont nem ártott: egyszer az egyik bácsi által értéktelen kőnek, "fapénz"-nek titulált valamiről alaposabb vizsgálat után kiderült, hogy egy értékes, XII. századból származó pápai ólombulla, amit az utolsó pillanatban sikerült megmentenünk, másképp szemétbe került volna. Az utolsó nyarak egyikén a kápolna körüli temető feltárásánál barátaimmal remegő kézzel kotortuk le a földet egy sírról, amely egy édesanya és kicsi gyermeke csontjait takarta. Megtanultuk, hogy a földi maradványok mögött mindig ott vannak a lelkek, az emberi szenvedések és ezek alapján bántunk a csontokkal, amelyek egyébként a feltárás után mindig visszakerültek a földbe.

A gyógypedagógusból lett polgármester úgy véli: Lászlót vélhetően a hely páratlan szépsége, lehet, hogy Koppány emlékének tisztelete indította arra, hogy ezen a helyen bazilikát és kolostort építtessen. Talán mindkettőnek szerepe volt abban, hogy végakarata szerint itt temessék el.

- Bár az évszázadok zivatarai a pompás épületeket szinte teljesen elpusztították, nekünk az a feladatunk, hogy ismét életet költöztessünk a kövek közé - vallja Móring József Attila. - Az elmúlt években egyre népszerűbbek lettek a Szent László napok, volt már nálunk ministráns találkozó és papszentelés, sőt főpapi szentmise is, a győri Szent László-herma jelenlétében. Úgy gondolom, nem voltunk rossz házigazdák. Örömmel adunk helyet minden egyházi eseménynek, s azzal, hogy a egyházmegyénk Szent Lászlót választotta védőszentjéül, a központja Kaposvár mellett egy kicsit jelképesen Somogyvár is lett. Ezt még nem használjuk ki kellőképpen.

Somogy jelentős történelmi településének első embere - aki harmadik polgármesteri ciklusát "tapossa" - azt szeretné, ha még nagyobb súllyal lenne jelen az idegenforgalomban Somogyvár. Mint elmondta: korábban egy ötszázmilliós tervben gondolkodhattak, amely uniós pénzből valósult volna meg a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának lebonyolításában, ám úgy tűnik, ez csak álom marad. Az állami források beszűkültek, s mindössze 3-4 nagy rekonstrukciónak van esélye. Azok között viszont nem szerepel a somogyvári bencés romegyüttes.

A polgármester úgy véli: már 200 millió forintból elvégezhetőek lennének a legjelentősebb beruházások. Ehhez bátorítást kaptak a Kulturális Örökségvédelmi Hivataltól is, ezért kezdődött el a tervezés. A cél az, hogy mielőbb zarándokhely legyen Somogyvár, s még nagyobb közönség tekinthesse meg a különféle színházi produkciókat, komoly- és könnyűzenei koncerteket.

- A Kupavárhegy északi oldalán lévő szabad területre egy állandó nézőterű, 1000 személyes nézőteret szeretnénk építeni - mondta a polgármester -, de gondolkodunk az ispánsági várfal északi részének részleges visszaépítésén, illetve az egykori gótikus kolostor egyik szárnya néhány termének a megépítésén is, hogy könnyebb legyen elképzelni, milyen csodás épületegyüttes állt itt egykoron. Itt állítanánk ki a Kupavárhegyen előkerült köveket is, amelyek jelentős része raktárban lapul, és még feldolgozásra vár.

Móring József Attila elmondta: egy kettőskereszt felállítása is szerepel a terveik között. Ugyan áll már itt egy fakereszt, és egy Szent László szobor is, de azért szeretnék monumentálisabbra cserélni a keresztet, hogy még jobban hangsúlyozzák: az országban erős keresztény központként működött a bencés apátság. A somogysárdi Csikós-Nagy Mártont kérik fel elkészítésére és szeretnék majd megvilágítani is, hogy a Balaton északi partjáról is látható legyen.

magától értetődő, hogy EU-s forrásból, a ROP-on keresztül kívánják megvalósítani terveiket - tavasszal nyílnak meg majd a pályázati lehetőségek -, és hozzáteszik a negyvenmilliós önerőt is. Az óvatos becslések szerint 2009 nyarán már a megújult környezetben rendezhetnék meg a Szent László napokat, és a balatoni szezon is meghosszabbodna a folyamatos, kulturális, történeti, szakrális, zenei és képzőművészeti programkínálattal.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását