2024. május 5. - Györgyi

Örökre elsötétült a kamera

Hatvanöt éves korában szombaton Varsóban meghalt Edward Klosinski neves lengyel operatőr, aki évtizedeken át a filmmágus, mecénás és rendező Andrzej Wajda állandó munkatársa volt. Klosinski az 1970-es évektől dolgozott együtt Wajdával, számos alapvető fil
2008. január 6. vasárnap 18:40 - Hírextra
Neki köszönheti a világ Az ígéret földje (1974), A márványember (1976), A wilkói kisasszonyok (1978) és A vasember (1981) képeit. Munkáját dícséri Krzysztof Zanussi több filmje, köztük az Illumináció és a Spirál, továbbá Krzysztof Kieslowski Három szín: a fehér és a Tízparancsolat című sorozat több epizódja.

Ő volt az operatőre 2005-ben az első kelet-európai szabad szakszervezetről, a lengyel Szolidaritásról készült dokumentumfilmnek is. Magyar vonatkozású film is maradt utána: ő fényképezte a Seress Rezső zenéje nyomán készült Rolf Schübel-filmet, a Szomorú vasárnapot, amelynek női főszereplője Marozsán Erika volt.

Edward Klosinski felesége Krystyna Janda színésznő, A márványember felejthetetlen riporternője volt, akitől az operatőrnek két fia született.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását