2024. május 14. - Bonifác

Napút-díj a költőnek

Lászlóffy Aladárnak ítélték a Napút-díjat; az elismerést csütörtökön vette át a költő Budapesten - tájékoztatta Szondi György, a Napkút Kiadó igazgatója az MTI-t.
2007. december 27. csütörtök 16:48 - Hírextra

A kiadó vezetője az MTI-nek csütörtökön elmondta: a díjat az idén alapította a Cédrus Művészeti Alapítvány és a Kossuth-díjas erdélyi magyar költő, író elsőként részesült az elismerésben.

Szondi György, a Napút című folyóirat főszerkesztője, a díjat odaítélő háromtagú kuratórium elnöke elmondta: egyértelmű döntés volt részükről, hogy Lászlóffy Aladár kapja a "Napút-érem" és a "Napút-levél" alkotta elismerést. Mint mondta, a költő az odaítélés minden feltételének - nyitottság, más iránti fogékonyság, alkotói tisztesség és érett művészet - megfelelt. Hozzátette: a díjat a Napút című irodalmi folyóirat szellemiségének megfelelő és a laphoz kötődő alkotóknak adják. Mint mondta, Lászlóffy Aladár az indulás, 1999 óta a lap konzulense, tavaly óta pedig Innen nézek szerte szét címmel saját rovata van a folyóiratban.

A kuratórium elnöke kitért arra, hogy a díjat ezentúl minden évben szeptember 23-án adják át, azonban az idei díjazott nem tartózkodott Budapesten ezen a napon, így szeptember 23-án távollétében tartották meg Széles Klára róla szóló monográfiájának ünnepélyes bemutatóját, a Napút-díjat pedig december 27-én vette át a költő.

Szondi György beszélt arról, hogy a Napút című lap a 2007-es év kilencedik számát az idén hetvenéves alkotónak szentelte; a folyóirat összeállításában verssel, tanulmánnyal, emlékfelidézéssel 32 alkotó köszönti az ünnepeltet. Többek között Csoóri Sándor, Gergely Ágnes, Görömbei András, Szőcs Géza, Kalász Márton, Zalán Tibor, Csiki László, Tornai József, Turczi István, Kabdebó Lóránt, Kántor Lajos és Ágh István műve olvasható a lapban - sorolta.

A Cédrus Művészeti Alapítvány Napút-érmét és Napút-levelét minden évben szeptember 23. jegyében adja át, amikor a Nap útja őszi delelőjéről lassabbra fordul, a termést begyűjtik. Az érem Tóth Sándor, az oklevél Mészáros Róza munkája.

Az elismerést minden évben annak a magyar írónak, művésznek, vagy tudósnak ítéli oda az alapítvány, "aki - a Napút folyóirat ars poeticáját vallva - érett életművével bizonyította a nyitottságra törekvést, a szellemi tisztességet, aki emberi és alkotói hitelével irányt mutat". A kiírás évében a díj 150 ezer forintos pénzjutalommal jár.

Lászlóffy Aladár Kossuth-, és József Attila-díjas romániai magyar költő, író 1959-ben a kolozsvári egyetemen magyar nyelv és irodalom szakot végzett. 1960-61-ben az Állami Könyvkiadó szerkesztője, 1962-69-ben a Napsugár című gyereklap munkatársa, 1970-ben a Dacia Könyvkiadó főszerkesztője volt. 1970-től az Előre tudósítója, 1989-től a Helikon szerkesztője. Munkásságát számos díjjal jutalmazták: Graves-díj (1988), József Attila-díj (1991), Kortárs-díj (1993), Déry Tibor-jutalom (1993), Berzsenyi-díj (1994), Ady Endre-díj (1995), Kossuth-díj (1998), Magyar Művészetért-díj (2005). Fő művei között megtalálható a Hangok a tereken (1962), A levelek vándorlása (1965), a Héphaisztosz (1969), A hetvenes évek (1970), Az ólomkatona hadifogsága (1975), a Szövegek szövetsége (1988), a Házsongárd (1989), a Botrány Gordiuszban
(1994) és a Csudaóra (2000).

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását