2024. május 2. - Zsigmond

Gyurcsány: az történt, amit ott megígértem

Gyurcsány Ferenc szerint az őszödi beszéd hatását a kormányzásra hivatkozva tudja elfeledtetni a választási kampányban, amikor arra is emlékeztethet majd, hogy az történt, amit ott megígért - olvasható a kormányfővel készült interjúban, amely a Vasárnapi
2007. december 22. szombat 17:39 - Hírextra

"Azt történt, amit ott megígértem. Azt mondtam, hogy megváltoztatjuk Magyarországot. Azt mondtam, hogy elegem van abból, hogy alibit keresünk, hogy miért nem állunk neki a nagy dolgoknak" - olvasható a vasárnap megjelenő cikkben, amelyet a lap még szombaton juttatott el az MTI-hez.
A kormányfő a lapnak arról is beszélt, hogy 2009-re egy "önbizalmában megerősödött, növekvő gazdaságú, növekvő jövedelmet termelő" országot lát maga előtt, amely már nem a múlt konfliktusaival van elfoglalva, hanem a jövő lehetőségeivel.

Emlékeztetett arra, hogy most nagyjából ugyanaz a helyzet, mint az 1990-es évek közepén volt. Mint mondta, akkor mintegy két év kellett ahhoz, hogy a kiigazítást követően elinduljon fölfelé az ország, amit aztán meg is érezték az emberek. 1997-98-ban az országnak újra megjött a önbizalma.
"Azt gondolom, hogy 2009-10-ben ez újra egy bizakodó ország lesz" - tette hozzá.

A jövőről szólva a miniszterelnök azt is szükségesnek tartotta megjegyezni, hogy pártja frakciójából egyetlenegy ember nem ült ki, miközben az ellenzék már frakciótagokat veszített. A szocialista párt egyetlen befolyásos, nagy irányzata nem fordult szembe ezzel a politikával. A koalíciós partnerrel való együttműködés képességét meg tudta tartani a kormány, miközben az elmúlt 17 év legnehezebb döntéseit hozta meg, brutális ellenzéki támadások közepette - folytatta.

Azokra a baloldali bírálatokra válaszolva, hogy ő valójában liberális politikát képviselne, Gyurcsány Ferenc azt válaszolta, hogy ő "tisztességes, korszerű, szociáldemokrata politikának" gondolja azt, amit véghezvisz.

"A kérdés az, hogy követünk-e szociális szempontokat. Szerintem követünk. Például a gázártámogatás beépítésénél. Magyarország legszegényebb hétszázezer fogyasztója szinte nem is érezte meg 2007 elején a gázár emelését, mert emeltük a vele járó támogatottságot. A leggazdagabb egyharmad viszont erősen megérezte, ami szociálisan helyénvaló. Az egészségügy átalakításában mit láthatunk? Azt, hogy egy szabolcsi idős asszony egy kis faluban rosszabb szolgáltatást kap, mint a második kerületben urizáló felső középosztály. Nem az a baloldali program, hogy csak beszéljünk az egyenlőségről, hanem tegyünk is érte. Úgy kell átalakítani a szolgáltatást, hogy a színvonal mindkét helyen azonos legyen" - fejtette ki.

A közvélemény-kutatások szerint megmutatkozó szocialista hátrányról szólva Gyurcsány Ferenc elmondta, véleménye szerint amióta két nagy tömb köré rendeződik a magyar politika, semmire nem lehet következtetni abból, mi van két választás között.

Magyarországon valamennyi kormánypárt 1994 után, 1998 után és 2002 után is a kormányzása első két-két és fél évében elveszítette támogatottságának mintegy felét. Mindenkivel ez történt meg, és az utolsó egy, másfél évben indulnak el a kormánypártok fölfelé - emlékeztetett, hozzátéve: úgy gondolja, velük is ez fog történni.

"Ezért aztán óva intek mindenkit, hogy előre ünnepeljen. Hozzáteszem, amikor 2004-ben miniszterelnök lettem, az akkori ellenfeleim már ünnepelték a későbbi győzelmüket. 2005 nyár elején, amikor elveszítettük a köztársaságielnök-választást, újra ünnepeltek. De mondok még valamit: 2000 végén a mai legnagyobb ellenzéki párt támogatása, akkor kormánypártként nagyjából akkora volt, mint a mi támogatottságunk, és mindenki azt hitte, hogy 2002-ben ők fognak győzni.

Vagyis szerintem nem a közvélemény-kutatással kell foglalkozni, hanem a kormányzással meg az országgal" - olvasható a Vasárnapi Hírekben megjelenő Gyurcsány Ferenc-interjúban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását