2024. május 5. - Györgyi

Kérdéses a tárlat sorsa

Továbbra is kétséges, hogy megrendezhetik-e Londonban a legjelentősebb orosz múzeumok képeiből álló kiállítást, mivel az orosz fél úgy látja, még mindig nem kapott kellő garanciákat arra nézve, hogy a képek visszaérkeznek Oroszországba.
2007. december 20. csütörtök 15:25 - Hírextra

A "Oroszországból - francia és orosz mesterművek 1870-1925" című kiállítást január 26-án szándékozott megnyitni Londonban Vlagyimir Putyin orosz államfő.

Az orosz Szövetségi Kulturális és Filmművészeti Ügynökség (Roszkultura) és a külügyminisztérium azonban nem találta kielégítőnek a brit kormány által adott garanciákat. Többek között James Purnell brit kulturális miniszter még decemberben levélben biztosította a Roszkulturát a képek visszaadásáról, s a londoni kormány hatalmas összegre biztosította a műremekeket.

Az orosz illetékesek emlékeztettek arra, hogy a Puskin Múzeum, az Orosz Múzeum, az Ermitázs és a Tretyakov Galéria gyűjteményéből származó alkotások között számos a XIX. században, illetve a XX. század elején élt két neves orosz mecénás és műgyűjtő, Szergej Scsukin és Ivan Morozov gyűjteményéből származik. Scsukin unokája, a francia állampolgárságú Andre Marc Delocque-Fourcaud 1993 és 2004 között Franciaország, az Egyesült Államok és Olaszország bíróságaihoz benyújtott keresetekkel próbált hozzájutni nagyapjának a forradalom után államosított kincseihez, de minden keresetét elutasították.

Mihail Svidkoj, a Roszkultura vezetője csütörtökön a Vesztyi hírtelevízióban úgy nyilatkozott: csakis egy megfelelő törvény nyújthat kellő garanciát. Kifejtette: a brit jogrendszer nem védheti meg a képeket attól, hogy egy magánkereset alapján lefoglalják azokat, aztán bírósági tárgyaláson kelljen bizonyítani, hogy a műtárgyak Oroszország tulajdonát képezik, s ezt nem tartja lehetségesnek és célszerűnek.

Szerdán a Roszkultura még azt mondta, hogy csütörtökön mindenképpen meghozzák a végleges döntést hoz, de később az hangzott el, hogy a kiállítás sorsa függőben van, és még megszülethet a szükséges törvény.

Egyes megfigyelők a kiállítás ügyét összefüggésbe hozták azzal, hogy Oroszország és Nagy-Britannia között feszültté vált a viszony, amióta Londonban megölték Alekszadr Litvinyenko volt orosz titkosszolgálati ügynököt, majd Oroszország elzárkózott attól, hogy az ügy gyanúsítottját kiadják Nagy-Britanniának. London akkor kiutasított több orosz diplomatát, s e feszültséggel hozzák összefüggésbe azt is, hogy Oroszország január 1-től felfüggesztette a British Council vidéki részlegeinek működését.

Az orosz hatóságok azonban hangoztatják, hogy a képekkel kapcsolatos aggodalomnak semmi köze nincs a politikához, csak nem akarják kockázatnak kitenni az orosz kulturális örökséghez tartozó műkincseket.

A kiállítást eddig Düsseldorfban láthatta a közönség.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását