2024. május 4. - Mónika, Flórián

Segítség a családon belüli erőszak ellen

Jelentős lépést jelent a családon belüli erőszak visszaszorításában a zaklatás bűncselekménnyé nyilvánítása, amiről hétfőn döntött az Országgyűlés. Erről Gusztos Péter, az SZDSZ frakcióvezető-helyettese és Bárándy Gergely, az MSZP országgyűlési képviselőj
2007. december 12. szerda 14:53 - Hírextra

Bárándy Gergely közölte: zaklatásnak számít, klasszikus értelemben, ha valaki más megfélemlítése céljából magánéletébe önkényesen beavatkozik, őt rendszeresen háborgatja.

Az is bűncselekmény, ha valaki telefonon vagy személyesen rendszeres kapcsolat fenntartására törekszik mással, annak akarata ellenére - mondta, hozzátéve: ezt a típust egy évig tartó szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetik.

A jogi végzettségű képviselő elmondta: zaklatásnak, azaz bűncselekménynek minősül és két évvel büntetik ezentúl a veszélyes fenyegetést, ami eddig szabálysértés volt. Hozzátette: minősített esetben, ha valaki volt felesége, vagy gyermeke ellen követi el a zaklatást, hároméves szabadságvesztéssel büntetik.

Bárándy Gergely azt mondta, a zaklatás nemcsak a családon belüli erőszakra, hanem más esetekre vonatkozik. Kifejtette: az elfogadott jogszabály példákat említ arra, milyen magatartás számít ilyen bűncselekménynek, de nem zárja ki azt, hogy akár más magatartás esetén is megvalósuljon.
A bíró mérlegelhet úgy - folytatta - , hogy az is zaklatás, ha valakit az interneten képmásának jogosulatlan felhasználásával háborgatnak.

A kormánypárti politikus úgy vélte, nehéz megtalálni a családon belüli erőszak vonatkozásában azt a határt, ameddig az államnak be szabad avatkoznia az emberek magánéletébe. Hozzáfűzte: az elfogadott törvény megfelel az elvárásoknak, mivel védelmet nyújt a sértetteknek a zaklatással szemben, de nem teszi kötelezővé ezt az állam számára. A sértett dönt arról, kíván-e élni az állami beavatkozással - jegyezte meg.

Gusztos Péter ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: a jellemző hatósági magatartás sokáig az volt, hogy "amíg nem folyik ki a vér a küszöbön az ajtó alól", addig nincs mit tenni. Ez a szemlélet meg kell, hogy változzon - hangsúlyozta.

Az SZDSZ frakcióvezetője kitért arra, hogy a koalíció több olyan jogszabályt is elfogadott, amelyeknek a családon belüli erőszak visszaszorítása a célja. Példaként a zaklatás bűncselekménnyé nyilvánítása mellett a távoltartás intézményének bevezetését említette.

A politikus ugyanakkor azt mondta: nem gondolják, hogy a magyar jogalkotás "kipipálta" volna ezt a feladatot. Gusztos Péter és Bárándy Gergely is egyetértett azzal, hogy időnként meg kell vizsgálni ezeket a jogszabályokat, gyakorlati alkalmazásuk szempontjából.

Gusztos Péter elmondta: férje, élettársa bántalmazása miatt hetente hal meg egy nő ma Magyarországon, és havonta meghal egy gyermek családon belüli erőszak miatt.

A büntető törvénykönyv zaklatással kapcsolatos módosítása január elsején lép hatályba - mondták.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását