2024. május 2. - Zsigmond

Gyurcsány elítéli a Gárda demonstrációját

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a leghatározottabban elítélte a Magyar Gárda nevű szélsőséges szervezet vasárnapi demonstrációját - közölte az MTI-vel Budai Bernadett kormányszóvivő.
2007. december 10. hétfő 07:16 - Hírextra

Az Ostravában tartózkodó kormányfő a szóvivője útján kijelentette: a demokratikus Magyarországon nincs helye a félelemkeltésnek, a kirekesztő gyűlöletnek.

A Magyar Gárda pedig nem másra, mint a gyűlöletre és a félelemkeltésre szerveződött, ezt minden demokratának pártállásra való tekintet nélkül a leghatározottabb szavakkal kell elítélnie, azoknak is, akik tűrték, sőt támogatták a szervezet megalakítását - tette hozzá.

Budai Bernadett, a miniszterelnök szavait tolmácsolva, hangsúlyozta: a félelem nélküli hétköznapokhoz való jog egymás kultúrájának, származásának és világlátásának tisztelete, ennek megteremtése minden demokratikusan gondolkodó állampolgárnak kötelessége.

A kormányszóvivő felhívta a figyelmet arra, a kormány elutasítja mindazokat a felvetéseket, amelyeket a Magyar Gárda a roma kisebbség ellenében a demonstráción megfogalmazott.

A kormány továbbra is elkötelezett a szegregáció felszámolása, a roma kisebbség társadalmi, kulturális integrációja mellett - hangoztatta a kormányszóvivő.

A Magyar Gárda 260, és a nyírségi szerveződésű Nemzeti Őrsereg 50 tagja tartott felvonulást vasárnap délután a Pest megyei Tatárszentgyörgyön.

Az eseményre annak ellenére került sor, hogy a rendezvényt a település polgármestere, megváltoztatva korábbi álláspontját, a "romabűnözés" és a roma társadalom ellen irányulónak minősítette, s ezért visszavonta a korábbi területfoglalási engedélyt.

A vidék közbiztonságáért címmel meghirdetett demonstráción elmondott beszédében Bíber József, a Jobbik alelnöke úgy fogalmazott: a Jobbik rendpárti, rendet akar Magyarországon, és megvédi az állampolgárokat minden bűnözőtől.

Kijelentette: szervezetük a halálbüntetés visszaállítását szorgalmazza, és új cigányprogramot hirdetnek. A Jobbik szerint el kell törölni a romákkal szemben alkalmazott pozitív diszkriminációt, a segélyeket csak közmunkavégzéshez kötve lehetne folyósítani, és a párt fellép minden olyan kormányzati intézkedés ellen, ami a cigányság erőszakos integrációjára vonatkozik, mert véleményük szerint a cigányság problémáját csak szegregációval lehet megoldani.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását