2024. május 2. - Zsigmond

Takarással óvják a látnivalókat

Márciusig nem látogatható az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület, mert a kültéri látnivalókat takarással óvják a téli időjárástól - közölték szerdán a fenntartó Bükki Nemzeti Park Igazgatóságán.
2007. december 5. szerda 16:41 - Hírextra

A Nógrád megyei, Európa-diplomás földtani élőhely felújított látogatóközpontját októberben adták át, a beruházás 400 millió forintba került.

Az ipolytarnóci ősmaradványokat, köztük a nyáron odaszállított nyolcmillió éves ősfákat azonban csak néhány hétig kereshették fel az érdeklődők, mert a terület a téli időszakban nem látogatható.

Baczur János, a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága közönségszolgálati osztályának munkatársa az MTI-vel közölte: a geológiai tanösvénnyel összekötött bemutatóhely részben kültéri rétegfeltárásokat foglal magában, melyeket takarással óvnak a fagytól.

Hozzátette: a téli időszakban nem tudják folyamatosan biztonságosan, csúszástól, sártól mentesen tartani a tanösvény felületét, illetve ez olyan többletköltséget jelentene, amit az igazgatóság nem tud vállalni.

Az uniós és kormányzati támogatással létrehozott új bemutatócsarnokban októbertől térben kivetítve elevenedtek meg az állatok, a moziteremben pedig négy dimenzióban élhették végig a látogatók a vulkánkitörést kísérő földrengést, a nézők előtt a 20 millió évvel ezelőtti világ tárult fel.

Nyáron szállították Ipolytarnócra a Bükkábrányból előkerült nyolcmillió éves ősfákat. A hat mocsárciprusból ötöt a szabadban helyeztek el, a hatodik, leginkább veszélyeztetett fatörzs a belső térbe került.

Baczur János elmondta: a ciprustörzsek védelmét védősátorral biztosítják, amelyben szükség szerint a temperáló fűtés is megoldható.

Végleges megoldásként a jövő év közepére kagylóhéj formájú átlátszó búrát kapnak a fák - tette hozzá.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását