2024. május 3. - Tímea, Irma

Nyolc évtizedes színészi pálya

Szerdán este a berlini Admiral Palast színpadán köszönti a publikum és kollgégái Johannes Heesterst 104. születésnapja alkalmából. Európa legidősebb, ma is aktív - holland származású - énekes színésze nyolc évtizedes színházi és mozi karierrel büszkélkedh
2007. december 5. szerda 12:23 - Hírextra
Johannes Heestersnek a kamerák előtt és a táncszínházakban számos magyar partnere is volt: az 1958-as fergeteges nyugatnémet mozisikerben, a Szabad a színpad Marikának című produkcióban Rökk Marika és Heesters kettőse nyűgözte le a publikumot. A Víg özvegyben a 60-as években Házy Erzsébettel lopta be magát a bécsi közönség szívébe az öröjifjú bonviván.

Az 1903 december 5-én született Johannes Heesters táncos, énekes bonvivánként Amszterdamban kezdte művészi pályafutását. Brüsszeltől Bécsig a revüszínpadok ünnepelt sztárja volt. Az osztrák és német fekete-fehér filmekben a 30-as évek derekán bukkant fel a jóvágású színész. Olyan remekművekben bizonyíthatta sármos humorát, mint az 1936-os Udvari hangverseny és az ugyanabban az esztendőben bemutatott Koldusdiák.

Régebben Heesters szemére vetették, hogy miközben a nácik megszállták hazáját, Hollandiát, addig ő a német filmgyertás egyik sztárja volt. A második világháború alatt olyan produkciókban aratott sikert Heesters, mint a Tirol rózsái és A szerelem karneválja. 1945 után is főleg zenés alkotásokban - Denevér, Bécsi melódiák, Csárdáskirálynő, Riói csillag - láthatta a közönség ( több nyelven is remekül beszélő ) kedvencét.

A 70-es évektől a televízió is felfedezte magának Heesterst. Az ősz hajú sztár napjainkban is havonta többször - igaz már ülve - színházi darabokban játszik, énekel. A ma 104 éves Johannes Heesterst szerda este a berlini Admiral Palastban ünnepli a közönség. Ott lesz félévszázaddal ifjabb (második) felesége és két - Bécsben illetve Hamburgban élő - leánya is.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását