2024. május 2. - Zsigmond

Böhöm nagy Betlehem

Advent első vasárnapjára az idén is elkészítik Vörsön Európa legnagyobb beltéri Betlehemét. A korabeli elbeszélések szerint a Jézus születését bemutató bibliai életképet először 1948-ban állították fel a Somogy megyei falu templomában.
2007. november 28. szerda 22:47 - Hírextra
Az építmény kezdetben alig egy négyzetméternyi területet foglalt el, ám időközben mind nagyobb és részletgazdagabb lett, mára - köszönhetően a helybeliek lelkes összefogásának és kitartó munkájának - 50 négyzetméternyi területet foglal el.

A vörsi Betlehem építésének munkálatait 20 éve egy lelkes helybeli lakos, Futó Péter irányítja, aki az elmúlt két évtizedben ilyenkor mindig szabadságot vesz ki a munkahelyén, hogy csak erre a feladatra tudjon összpontosítani.

Több tuját, 40 fenyőfát, tetemes mennyiségű fenyőgerendát és deszkát, 40 ládányi mohát használnak fel az építményhez. Futó Péter szerint növelni már nem nagyon lehet a Betlehem méretét, hiszen már így is alig fér el, de mint mondta: azért minden évben kitalál valami újdonságot. Az idén például azt, hogy a hátteret ezúttal egy saját készítésű, három négyzetméternyi felületű, Betlehemet ábrázoló festmény adja, ahonnan egy út vezet a már térben kialakított jászol felé, ahol Jézus megszületett.

A monumentális alkotáshoz szükséges alapanyagokat évek óta egy kizárólag erre a célra telepített ligetből vágják ki, egyúttal folyamatosan pótolják is a fákat. Az előkészületek több hetet vesznek igénybe, az építés egy hétig tart.

Advent idején tízezrek keresik fel a Kis-Balaton szomszédságában fekvő 500 lelkes falut, hogy megcsodálják a templomban felállított Betlehemet. S hogy a látogatók jó hírét viszik a településnek, és ezáltal Somogynak az abból is tudható, hogy évről-évre mind többeket vonz a látványosság.

Egyebek mellett ezzel a párját ritkító különlegességgel érdemelték ki a vörsiek az Örökségünk - Somogyország Kincse kitüntetést, amelyet Advent első vasárnapján, az ünnepi szentmisén ad át a település polgármesterének az elismerést alapító Somogy Megyei Közgyűlés nevében a testület elnöke.

A négy évvel ezelőtt alapított kitüntetéssel a megye építészeti, természeti, kulturális, néprajzi, művészeti, történelmi értékeit ismerik el. Az immár csaknem félszáz díjazott között van a Balaton, a Dráva, a babócsai nárciszos, Kálmán Imre operettszerző, Kunffy Lajos festőművész, Fodor András író, Rippl-Rónai József festőművész, id. Kapoly Antal fafaragó életműve, a Csiky Gergely Színház, Karád és Buzsák népművészete, s a balatonendrédi csipke.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását