2024. május 4. - Mónika, Flórián

Wekler és a vidékfejlesztési milliárdok esete

Az Új Magyarország Fejlesztési Tervben szereplő 150-160 milliárd forint, amely vidékfejlesztésre jut, messze nem az az összeg, amelyből megoldhatók a vidéki kistelepülések problémái - hangoztatta csütörtökön Sárváron Wekler Ferenc, a Községek, Kistelepülé
2007. november 22. csütörtök 21:27 - Hírextra
"Természetesen vannak fejlesztési források az operatív fejlesztési programokban és az ágazati programokban is, de ezek a kistelepülések számára többnyire nem hozzáférhetők, hiszen egyrészt ezek a programok nem kistelepüléspártiak, másrészt pedig a projektekhez szükséges önerő meghaladja a kistelepülések anyagi képességeit" - mondta.

Hozzáfűzte: pozitívnak tartja azt a bejelentést, amelyet Ficsor Ádám, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára tett a KÖSZ sárvári közgyűlésén, mely szerint napokon belül megszületik az első döntés az úgynevezett Leader-akciócsoportok elfogadásáról.

"Tájékoztatása szerint az ország több mint 80 százalékában rendben ment a Leader-csoportok szerveződése, országosan több mint 12 ezer szervezet, egyéni vállalkozó, vállalkozás és önkormányzat tagja ezeknek a csoportoknak, nincs akadálya annak, hogy ezek tovább tervezzenek, és a jövő év márciusára befejezzék saját programjuk elkészítését" - mondta.

Wekler Ferenc elmondta: a csoportonként mintegy kétmilliárd forintnyi támogatás, amelyhez a Leader-társulások hozzájuthatnak, valószínűleg jól hasznosul, hiszen felhasználásáról a csoport tagjai helyben dönthetnek.

"Véleményem szerint azonban a kormányzatnak végig kellene gondolnia, azt, hogy az elmúlt tízegynéhány évben a megváltozott gazdasági, demográfiai és egyéb körülmények hogyan befolyásolják negatívan a magyar falu sorsát. Erre a kérdésre ugyanis nincs válasz ebben a pillanatban" - mondta.

Hozzátette: a pénz jól fog jönni a kistelepüléseknek, "sebtapaszt" jelent majd, hogy intézményeket lehet felújítani, faluközpontokat lehet kicsinosítani, de ez önmagában nem oldja meg a falvak elöregedésének, a fiatalság elvándorlásának problémáját.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását