2024. május 3. - Tímea, Irma

Hova fordulhat a fogyasztó?

Hova fordulhat a fogyasztó, ha az általa választott termék "nem tudja" azt, ami a leírásában szerepel, milyen lehetőségei vannak a fogyasztóvédelemnek? - egyebek között ezt vitatták meg szombaton Székesfehérváron, a Szkeptikusok XIII. Konferenciájának rés
2007. november 11. vasárnap 08:00 - Hírextra

A rendezvényen a Tudatos Vásárlók Egyesületének, a fogyasztóvédelmi hatóságnak és a Gazdasági Versenyhivatalnak a szakemberei kerekasztal-beszélgetésen válaszoltak a fogyasztóvédelem helyzetével, lehetőségeivel kapcsolatos kérdésekre.

Például arra, hogy hova fordulhat a naiv vásárló, ha például az interneten hirdetett, s 111 ezer forintért kínált "kozmikus energia átalakítóról" használat közben derül ki számára, hogy a készülék nem alakítja át lakásában és autójában "a negatív energiát pozitívvá"?

Vagy a vitalitás-mérő kerék nem úgy működik, ahogy a termék leírásában szerepel, a mosópor pedig a tájékoztatóban jelzett hőfokon nem veszi ki a foltokat?

A vitát - mint a moderátori szerepet betöltő Vágó István hangsúlyozta - azért kezdeményezték, mert a szkeptikusok tapasztalata szerint egyre több olyan termék van forgalomban, amelyekkel megtévesztik a fogyasztókat.

A beszélgetés során így arra kerestek a választ többek között az említett "sarkos" példák alapján, hogy mikor, melyik hatósághoz, szervezethez érdemes fordulni.

A Gazdasági Versenyhivatal képviselője szerint ha az adott termék hatását nem lehet tudományosan alátámasztott bizonyítékokkal igazolni, akkor az áruról készült tájékoztatás készítője "megvalósítja a megtévesztő magatartást".

S ilyen esetben, ha indokolt, azaz, ha a megtévesztés a vásárlók széles körét érinti, a hivatal eljárást indít, adott esetben bírságol.

A fogyasztóvédelmi hatóság képviselője pedig arra biztatta a szkeptikusokat, hogy éljenek a nyilvánosság erejével, jelezzék, ha a fogyasztók megtévesztését, megkárosítását megvalósító termékkel, szolgáltatással találkoznak

A szkeptikusok konferenciáján szó volt még az őssejt fokozó kapszuláról, arról, hogy "egészséges-e a természetes", a szemléltetés és a szemléletesség oktatásbeli szerepéről, s arról, hogy miként tudják segíteni az oktatási intézmények az áltudomány elleni küzdelmet.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását