2024. május 2. - Zsigmond

Ötvenéves az újság

Ötven évvel ezelőtt indult a Muzsika című komolyzenei folyóirat, az évforduló alkalmából születésnapi koncertet rendeznek november 13-án, jövő kedden a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.
2007. november 9. péntek 08:44 - Hírextra

A főként magyar szerzők műveiből álló esten mutatják be Eötvös Péter Magány című kórusművét - közölte Gőz László, a programot szerkesztő Budapest Music Center vezetője az MTI-vel.

A havilap 2007-ben 50. évfolyamát írja. A folyóiratok életében ritka évforduló késztette a lapot kiadó Pro Musica Alapítványt és a rendező Budapest Music Centert arra, hogy ünnepi koncerttel lépjen a zeneszerető közönség elé a Művészetek Palotájában.

Az est szerkesztőinek az a célja, hogy így is bemutassák a zeneélet teljességét, felvonultassák a magyar előadóművészek élvonalát. A névsor a műsoridő végessége miatt nem lehet teljes.

Érdekesség, hogy - Kocsis Zoltán virtuális előadásában - felhangzik egy válogatás azokból a születésnapi köszöntőkből, amelyeket zeneszerzőkhöz írtak, és a Muzsika hasábjain jelentek meg.
A lap alapító főszerkesztője Asztalos Sándor (1919-1970) költő, zenekritikus és esztéta volt. A József Attila-díjas lírikus klasszika-filológiát tanult a debreceni tudományegyetemen, ahol később tanársegéd lett. 1945 után kultúrtanácsnok volt Debrecenben, 1950-ben került a fővárosba és az akkori Népművelési Minisztérium zenei osztályát vezette. Ekkor doktorált zeneesztétikából. 1951-től a Magyar Nemzet kulturális rovatát vezette, 1957-től haláláig a Muzsika című folyóirat főszerkesztője volt.
Az ünnepi koncert első részében a Magyar Rádió Gyermekkórusának előadásában hangzik el Kodály Zoltán Nagyszalontai köszöntője, és ősbemutatóként Eötvös Péter Magánya, valamint Ligeti György Négy lakodalmi tánca

Az Amadinda Ütőegyüttes Lukas Ligeti Pattern Transformations, valamint Sáry László Kotyogó kő egy korsóban című darabját adja elő. Kurtág György és Szőllősy András zongoraműveiből Csalog Gábor játszik. Klukon Edit és Ránki Dezső Dukay Barnabás két zongorára írt kompozícióiból válogatott az estre.

Vidovszky László Narkisszosz és Harpyiák című művét is az Amadinda Ütőegyüttes tolmácsolja, Ligeti György Melodienjét pedig az UMZE Kamaraegyüttes, amelyet Rácz Zoltán vezényel.
A Schola Hungarica Dobszay László vezetésével középkori alkotásokból énekel. Beethoven Nagy fúgáját a Keller Vonósnégyes szólaltatja meg. A programot Perényi Miklós és Schiff András közös fellépése koronázza meg: az F-dúr változatok A varázsfuvola egyik témájára című Beethoven művet játsszák.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását