2024. április 30. - Katalin, Kitti

A női körülmetélések száma emelkedik

Száz- és száznegyvenmillió között lehet világszerte azoknak az asszonyoknak és lányoknak a száma, akik nemi csonkítás áldozatai lettek - közülük 6,5 millióan a fejlett országokban élnek. Ez a francia Demográfiai Tanulmányok Nemzeti Intézete (INED) által k
2007. október 28. vasárnap 11:12 - Hírextra
A nők testi és lelki egészségére egyaránt súlyos következményekkel járó nemi csonkítások főként Fekete-Afrikában, a Közel-Kelet egyes régióiban és Délkelet-Ázsiában (Jemen, Indonézia és Malajziában) gyakoriak.

A bevándorlási célországokban (főként Európában) több mint 6,5 millió körülmetélt nő él.
Afrikában 28 országban végeznek női körülmetélést, amely a csikló részleges kimetszésétől a hüvelynyílás összevarrásáig különböző fokú lehet. A körülmetélésnek alávetett nők száma országonként változó: arányuk 1,4 százaléktól (Kamerun) 96 százalékig (Guinea) terjed - mutatnak rá az INED kutatói, Armelle Andro és Marie Lesclingand.

Bár gyakran hivatkoznak a vallás, főként az iszlám parancsára, ez a gyakorlat jóval a monoteista vallások afrikai megjelenése előtti időkbe nyúlik vissza és egyetlen vallásos szöveggel sem indokolható - mutatnak rá a tanulmány szerzői.

Nincs összefüggés az iszlám terjedése és a nemileg megcsonkított nők aránya között egy-egy országban. Etiópiában a nők háromnegyede szenvedte el a beavatkozást, holott csak a lakosság egyharmada muzulmán, a szinte kizárólag muzulmán vallású Nigerben viszont csupán a nők 2 százaléka körülmetélt, míg a szintén muzulmán Maliban az arányuk meghaladja a 90 százalékot.
A meghatározó tényező az etnikai, nem pedig a vallási hovatartozás, egyes etnikai csoportoknál ugyanis a körülmetélés a felnőtté válási szertartások része. Szenegálban például a kisebbségi etnikai csoportoknál (pöl, tukulor, szoninke, malinke) bevett szokás, a többségben lévő volof etnikumnál viszont nem az.

A női körülmetélés gyakorlata néhány éve csökken, de csak lassan. 2003-ig kellett várni, amíg az Afrikai Unió tagállamai jegyzőkönyvet írtak alá a nemi csonkítások tilalmáról. Az országok többségében megvannak az erre vonatkozó jogszabályok, de csak ritkán alkalmazzák őket.
Franciaországban a körülmetélt felnőtt nők számát 50 ezerre becsülték 2004-ben az afrikai bevándorló népesség körében. Franciaországban, az első olyan európai országban, amelyben már 1979-ben bíróság elé állították a nőket körülmetélőket és a szülőket, Armelle Andro szerint a nemi csonkítás továbbra is tabu. Az orvosokat és a bábákat egyáltalán nem képezik ki az ezzel kapcsolatos problémák kezelésére. A tucatnyi kórházban és klinikákon elvégzett plasztikai beavatkozások ugyanakkor sok esetben visszafordíthatóvá teszik a sérüléseket.
Forrás: mti
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását