2024. május 2. - Zsigmond

Újra a régi a grund

Újjászületett Nemecsek grundja Molnár Ferenc Pál utcai fiúk című regénye megjelenésének századik évfordulója tiszteletére a Józsefvárosban; az ünnepélyes megnyitóra kedden került sor.
2007. október 16. kedd 22:39 - Hírextra

A 880 négyzetméteres létesítmény a VIII. kerületi önkormányzat és két magáncég összefogása nyomán épült meg.

"Józsefváros új arculatot kap, Budapest büszkesége lesz" - hangsúlyozta a megnyitón Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes.

Mint kifejtette, a VIII. kerület, Budapest, de egész Magyarország is "egy élménnyel, mindannyiunk élményével" lett gazdagabb. A Grund nemcsak a gyerekeké, hanem a felnőtteké is, akiknek az olvasmányélményt, a gyerekkor élményét hozza vissza.

Csécsei Béla, Józsefváros szabad demokrara polgármestere kiemelte, hogy a Grundban Molnár Ferenc mondatai európai uniós szabványok szerint öltöttek testet.

"Felépítettük azt, ami sohasem állt, a grund, ahogy Molnár Ferenc leírta, sohasem létezett" - mondta.
Csécsei Béla szavai szerint "egy Pál utcai búcsújáróhelyet" szeretnének létrehozni, a Grund ugyanis nemcsak a magyaroknak, hanem a külföldieknek is érdekes lehet.

Mint Józsefváros polgármestere kifejtette, Nagy-Britanniában kötelező olvasmány Molnár Ferenc műve, Olaszországban a regényt tizenhatszor adták ki, s működik a Pál utcai fiúk itáliai egyesülete is.
Kocsis Máté, Józsefváros alpolgármestere annak indoklásául, hogy miért szavazott az önkormányzat bizalmat a projektnek, kiemelte, hogy "kevés olyan egyértelmű dolog van a politikában, mint ez a terv".
Értékelése szerint ez a projekt, amely az értékekről szól, becsületre, hűségre, igaz barátságra tanítja a gyerekeket.

"Az önkormányzat, a képviselőtestület minden olyan programot támogat, amely azt szolgálja,hogy ez a városrész, Józsefváros szerethetőbb és élhetőbb legyen" - emelte ki Kocsis Máté.

Az ünnepségen hirdették ki "Az én grundom" országos iskolai pályázat eredményeit.

Mint Mann Dániel, az Magyar Televízió műsorvezetője, a Grund megálmodója elmondta, a pályázatra általános iskolák 3-6. osztályos tanulói nevezhettek, akiknek saját grundjukat kellett bemutatni.

Ismertetése szerint kétszáznál több pályamű érkezett. A 12 legérdekesebb pályázat készítőit még az ősz folyamán meglátogatja a Magyar Televízió, amely négyszer 25 percben mutatja be az ország legizgalmasabb grundjait.

A pályázat első helyezettje a nagyvázsonyi Várnai Zseni Kéttannyelvű Általános Iskola csapata.

A második a Dunakanyar Erdei Általános Iskola (Visegrád), a harmadik pedig a budapesti Arany János Általános Iskola és Gimnázium csapata lett.

Mint Mann Dániel az ünnepség előtt elmondta az MTI-nek, a játszótér 70 millió forintba került. A Grund megépítését további 24 cég támogatta.

Ismertetése szerint a regényben szereplő híres farakásokat favárak összefüggő rendszereként értelmezték újra.

"Ennek nyomán Magyarország legnagyobb egyedi fajátéka épült meg" - mondta.

Mint kifejtette, megépült a "tót kunyhója", ahonnan a regénybeli Janó mai utóda vigyázza a játszótér rendjét. A Móra Ferenc Könyvkiadó jóvoltából pedig felkerültek a falakra a mű 1966-os kiadásának fotómásolatai, amelyek révén a látogatók akár végig is olvashatják a regényt.

Mann Dániel tájékoztatása szerint az alkotók Józsefváros értékeit a felhasznált anyagok - a környék lebontott házainak tégláinak, faanyagának - beépítésével is igyekeztek megőrizni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását