2024. május 2. - Zsigmond

Irodalommal a diktatúrák ellen

A diktatúrák legyőzése címmel költők, képzőművészek és írók kétnapos nemzetközi találkozója kezdődött pénteken Budapesten.
2007. október 12. péntek 20:08 - Hírextra

Az esemény az Európai Unió Kultúra 2000 programjának rendezvénye. A projekt keretében európai költők, írók, képzőművészek rendszeres időközönként találkoznak, hogy megosszák emlékeiket arról, hogyan váltotta fel a diktatúrákat a demokrácia, különös tekintettel a volt kommunista országokra.

A résztvevő országokban (Lengyelország, Csehország, Románia, Magyarország, Olaszország, Németország) tartott összejöveteleken a résztvevők bemutatják régebbi és újabb műveiket, kicserélik tapasztalataikat a diktatórikus-tekintélyelvű időszakról és bemutatják, hogy a politikai változások hogyan befolyásolták tevékenységüket.

A budapesti rendezvény Balla Zsófia, Kolozsvári születésű magyar költő felolvasásával kezdődött, akinek műveit - a demokratikus ellenzék tagjaként végzett tevékenysége miatt - egy időben be is tiltották Romániában, és aki végül 1993-ban emigrált Budapestre.

Rámutatott arra, hogy a XX. századdal nem ért véget a diktatúrák korszaka, hiszen több olyan ország van még ma is, ahol embereket kínoznak, gyötörnek, mindent megvonnak tőlük, még a létezésükhöz szükséges legalapvetőbb dolgokat is.

A költőnő meglátása szerint a művészet feladata, hogy tiltakozást keltsen az emberekben.
A nyitónapon Balla Zsófia mellett tart felolvasást Alessandro Tamburini (Olaszország), aki elsősorban a fasizmus és a háború Itáliára gyakorolt hatásával foglalkozik. A második napon Eduard Vacek (Csehország), Gabriel Chifu és Denisa Mirena Piscu (Románia), Lutz Rathenow (Németország), és Leszek Dlugosz (Lengyelország) lép az egybegyűltek elé a Közép-európai Egyetem OSA Archívumában.

A kiállító képzőművészek között lesz a német Harald Hauswald és Ulf Göpfert, a cseh Zbynek Benysek és Milan Knizak, az olasz Silvestro Lodi és Michele Zaggia, a romániai Mirela Dauceanu és Vlad Nanca, a lengyel Zbigniew Czop és Aleksander Zysko, továbbá a magyar Pinczehelyi Sándor.
A budapesti workshop az európai uniós projekt első összefoglaló, nyilvános bemutatkozása. A program végeredménye egy irodalmi antológia, valamint egy kiállítás lesz, utóbbi Birminghamben (Egyesült Királyság) nyílik meg 2008-ban, majd körutat tesz a résztvevő országokban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását