2024. május 2. - Zsigmond

Kossuth-díjas zongoraművész az USA-ban

Schiff András Kossuth-díjas zongoraművész ezúttal az Egyesült Államokban, Ann Arborban és három másik városban játssza el Beethoven összes szonátáját - adta hírül a helyi sajtó.
2007. október 4. csütörtök 20:23 - Hírextra

A művész szerdán kezdte el és pénteken folytatja a vállalkozást Ann Arborban, az egyetemi zenei társaságban. A Detroit melletti városkában két estén át nyolc szonátát hallhat a közönség, majd három amerikai városban, New Yorban, San Franciscoban és Los Angelesben folytatódik a koncertsorozat kilenc estén át, kronologikus sorrendben játszva el a 32 szonátát. 2008 áprilisában Ann Arborban fejeződik be be a ciklust - írta a Metro Times Detroit című lap.

Az újság megemlíti, hogy Schiff András fiatalabb korában Bach, Mozart és Schubert összes zongoradarabját adta elő ciklusokban. A lap idézte a művészt, aki azt mondta: 50 éves koráig nem nyúlt Beethoven szonátáihoz, mert " nekem a 32 szonáta mindig úgy tűnt, mint egy olyan öltöny, amelyet az ember csak érett korában visel."

A londoni Beethoven ciklus is három éven át tartott és Schiff Anndrást egy kritikusa azzal dicsérte, hogy előadásmódjában érzékeltette: Beethoven a modern zongoramuzsika előfutára volt.

A világhírű magyar pianistának már vannak zenei kapcsolatai Detroittal, mert tavaly tavasszal Perényi Miklós gordonkaművésszel együtt előadta Beethoven összes kamarazenei darabját. Most ezek a baráti szálak erősödni fognak - írta a Detroit Free Press című lap internetes kiadása.

Schiff András mostani Beethoven előadásában hűen követi azt a lemezfelvételt, amelyet 2004 és 2006 között készített Zürichben. A sorozatot szerdán a közkedvelt Waldstein szonátával kezdte, és eljátszotta az elbitangolt Andante favori címűt is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását