2024. május 3. - Tímea, Irma

Harc a táskaellenőrzők ellen

A CJB állásfoglalást kért az adatvédelmi biztostól az Auchan áruházban tapasztalt jogellenes, az emberi méltóságot sértő táskaellenőrzésekkel kapcsolatban.
2007. szeptember 25. kedd 09:24 - Hírextra
Az állásfoglalást közöljük, s egyúttal kérjük és javasoljuk, hogy a vásárlók a jövőben minden kereskedésben tagadják meg (utasítsák vissza) az olyan motozásokat, ellenőrzéseket, amelyek nincsenek összhangban az állásfoglalással és az abban idézett jogszabályokkal.


Az állásfoglalás a következő:

Dr. Morvai Krisztina
a Civil Jogász Bizottság társelnöke


Tisztelt Asszonyom!


Az Auchan áruház vagyonbiztonsági védelmét ellátók tevékenységével kapcsolatos indítványának adatvédelmi tárgyú kérdéseire válaszul az alábbiakról tájékoztatom.

A személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól szóló 2005. évi CXXXIII. törvény a kérdéssel kapcsolatban a következőképpen rendelkezik:
26. § (1) A vagyonőrzési feladatokat ellátó személy- és vagyonőr a megbízó közterületnek nem minősülő létesítményének őrzése során jogosult:
[…]
b) a területre belépő vagy onnan kilépő személyt csomag, illetve menet-, szállítási okmány bemutatására felhívni.
28. § (1) A vagyonőrzési feladatot ellátó személy a csomag tartalmának, jármű és szállítmány bemutatására a szerződésből fakadó kötelezettségei érvényesítése céljából, a tervezett intézkedése okának és céljának közlése mellett akkor hívhat fel, ha
a) megalapozottan feltehető, hogy az érintett bűncselekményből vagy szabálysértésből származó olyan dolgot tart magánál, amelynek őrzése a vagyonőrnek szerződésből fakadó kötelezettsége;
b) e dolgot a felszólítás ellenére sem adja át; és
c) az intézkedés a jogsértő cselekmény megelőzése, megszakítása érdekében szükséges.
29. § (1) A 26-28. §-okban szabályozott intézkedések végrehajtása során a vagyonőrzési feladatot ellátó személynek biztosítania kell, hogy az érintett személy személyes adatait, így különösen magántitkait és magánéletének körülményeit illetéktelen személy tudomására jutásától megóvja.

A fentiek – és az Ön által leírtak – alapján valószínűsíthető, hogy az áruház biztonságát felügyelők nem vették figyelembe a magánélet védelmének alapelvét, amikor jogsértés megalapozott gyanúja nélkül is Önt táskája átvizsgálásának engedélyezésére kötelezték.
Az ellenőrzendő vásárlók kiválasztására vonatkozó kérdésére hatáskör hiányában nem nyilatkozhatom, de meg kell jegyeznem, hogy nem tartom elfogadhatónak azt a megoldást, hogy az áruházban a megfelelő vagyonvédelmi eszköz használata mellett is mindazon személyeket válogatás nélkül átvizsgálják, akik nem vásároltak.
Álláspontomról több interjúban a közvéleményt tájékoztattam.

Adatvédelmi kérdéseivel forduljon hivatalomhoz továbbra is bizalommal.


Budapest, 2007. szeptember

Üdvözlettel:


Dr. Péterfalvi Attila


Kiadó: Október 23 Bizottság Alapítvány az Ember Jogaiért


Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását