2024. május 6. - Ivett, Frida

Vasy Géza lett a Magyar Írószövetség elnöke

A Magyar Írószövetség szombati tisztújító közgyűlésén Vasy Géza irodalomtörténészt választottta meg új elnökének a következő három évre. A testület új örökös tagokat is avatott, köztük a leköszönő elnököt, Kalász Mártont.
2007. szeptember 22. szombat 18:36 - Hírextra
A csaknem 900 tagot számláló Magyar Írószövetség szombati tisztújító közgyűlésén összesen 260 küldött regisztrálta magát. A kora délutáni órákban a testület új örökös tagjaivá választották Rába Györgyöt, Vasadi Pétert, Sánta Ferencet és Kányádi Sándort. A választmány a leköszönő elnököt, Kalász Márton egyhangú szavazással szintén a testület új örökös tagjává választotta.

A választmány szavazatai alapján a Magyar Írószövetség új elnöke Vasy Géza. Az irodalomtörténész mandátuma három évre szól. Vasy Géza a Független Hírügynökségnek elmondta: "boldog, gazdag és egészséges" Magyar Írószövetséget szeretne. Olyan testületet kíván irányítani, ahol az ideológia különbségek ellenére lépésről-lépésre megvalósulhat a párbeszéd.

Az új elnök hangsúlyozta: stabilabb anyagi körülményeket kell teremteni a magyar írótársadalom számára. Vasy Géza szerint 2,5 - 3 milliárd forintból lehetne normálisan működtetni a magyar irodalmi életet.

Arra a kérdésünkre, hogy az olyan évek óta húzódó problémákra, mint az Írószövetség székháza van-e válasza, Vasy Géza elmondta: hat éve elnökségi tagja a Magyar Írószövetségnek, így eddig is belelátott az ügyekbe. A székház kapcsán Vasy Géza elmondta, a VI. kerületi önkormányzattal már régóta tárgyalnak arról, hogy az épületnek az Írószövetség csak az első szintjét használná, és ennek fejében annak tulajdonjogát is megkapná a testület a kerülettől. Az elnök abban bízik, hogy ebben az ügyben is hamarosan konkrét döntésről tud majd beszámolni, közölte szerkesztőségünkkel.

Az 1945-ben létrejött, több mint hatvanéves szervezet legutóbbi tisztújító közgyűlését 2004. októberében tartotta.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását