2024. június 9. - Félix

Vihart okozott a Gyurcsány-interjú

Az osztrák kancellár is csillapítani igyekszik a kedélyeket azután, hogy a magyar kormányfő egy csütörtöki lapinterjúja vihart kavart nyugati szomszédunknál. A Der Standard című liberális napilap pénteken azt írta: Alfred Gusenbauer szociáldemokrata kance
2007. szeptember 21. péntek 13:08 - Hírextra
Az osztrák politikus azután beszélt erről, hogy az újság csütörtöki számában interjút közölt Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnökkel. A cikk "Budapest megsértett büszkesége" címmel jelent meg, amelyben a kormányfő azt mondta: Ausztria túl magabiztos. Gyurcsány Ferenc szólt az OMV próbálkozásáról, hogy fölvásárolja a MOL-t. Arra a fölvetésre, hogy a két olajóriás fúziója erősítené a pozíciójukat, sokkal jelentősebb szereplői lehetnének az Európai piacnak, a miniszterelnök azt mondta: egy ilyen egyesülésnek ugyan megvan a maga bája, ám szerinte nem mindegy, hogy a két óriás frigye szerelmi házasság-e vagy pedig kényszerházasság. A miniszterelnök kiemelte: Budapest nem akarja, hogy egy többségében állami tulajdonú cégé legyen a MOL. Mint fogalmazott: Magyarországon nem azért magánosították a vállalatot, hogy most az osztrákok visszaállamosítsák azt. "Szerintem nem jó, ha egy stratégiailag fontos iparág egy másik ország állami befolyása alá kerül" - fogalmazott a liberális lapnak a kormányfő. Hozzá tette: az ügy a nemzeti szuverenitás kérdése.

A Der Standard pénteki cikkében az OMV szóvivője azt mondta: Kelet-Európában tovább erősödnek a konszolidációs folyamatok, egy osztrák-magyar szövetség pedig sokkal fejlődőképesebb lenne, hiszen mindkét vállalat erősödne a friggyel. Thomas Huemer kijelentette: többször is próbáltak az ügyről a magyarokkal tárgyalni, és a jövőben is így tesznek majd.

Gyurcsány Ferenc bírálta Bécset, amiért a schengeni határőrizeti rendszerhez való csatlakozásunk után is fönn akarja tartani a határövezetben az ellenőrzést. A magyar kifogásokkal kapcsolatban a néppárti belügyminiszter azt mondta pénteken: amint Magyarország is a határellenőrzési rendszer részese lesz, megszűnik az átkelőkön a közvetlen ellenőrzés. Günther Platter ugyanakkor hozzátette: a határrégióban ott lesznek a rendőrök, és ellenőrizni fognak. Gyurcsány ferenc csütörtökön elfogadhatatlannak nevezte, hogy az osztrákok a schengeni rendszer kiterjesztése után sem szüntetik meg teljesen a felügyeletet az átkelőkön.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását