2024. május 28. - Emil, Csanád

Szombaton nyílik az Oktoberfest

Noha a naptár még javában szeptembert mutat, Münchenben szombaton nyílik a világ legnagyobb népünnepélye, az Oktoberfest. Az idei immár a 174-ik a Németországban és a világ több más országában is rendkívüli népszerűségnek örvendő fesztiválok sorában, amel
2007. szeptember 21. péntek 12:44 - Hírextra

Az ünnep előtti előjelek nem a legkedvezőbbek voltak. Az előkészületeket beárnyékolta a gazdaság és a politika is. Ami az előbbit illeti, némelyest ünneprontóan hatottak az elmúlt hetekben bejelentett áremelések, amelyek keretében a különböző sörfajták többségének ára is mintegy 6-8 százalékkal emelkedett.

A politikával kapcsolatban pedig sok münchenit elszomorított, hogy a mostani Oktoberfest a katolikus Bajorország nagyhatalmú vezetőjének, Edmund Stoibernek - legalábbis hivatalos CSU-elnöki és tartományi miniszterelnöki tisztségében - az utolsó ilyen jellegű ünnepe lesz. Bajorország megszokta, hogy az elmúlt években a megnyitón az első korsó sört az Oktoberfesten mindig Stoiber "hörpintette fel", most azonban ezt utoljára teszi, szeptember végén ugyanis távozik mindkét hivatalából.
Természetesen ettől az ünnep még ünnep marad, s aligha veszít páratlan hangulatából.


Amit München egyébként I. Lajos királynak köszönhet, aki 1810. október 12-én, még trónörökösként vette feleségül Therese von Sachsen-Hildeburghausen hercegnőt. S hogy demonstrálja a néphez való közelségét, a belvárosban népünnepélyt rendezett, amely október 17-én lóversennyel ért véget. Mindez a Theresienwiese nevű réten zajlott, s ma is így nevezik az Oktoberfest helyszínét. A lóversenyt következő évben megismételték, sőt mezőgazdasági kiállítást is rendeztek, majd 1818-ban felállították az első körhintát. Mindezzel lassan létrejött az Oktoberfest hagyománya. München város vezetése pedig ígéretet tett arra, hogy évente megrendezik a hagyományteremtő ünnepséget. Az ígéretet többnyire be is tartották, hiszen az elmúlt közel 200 évben csupán 22 alkalommal maradt el az őszi fesztivál.

A csodálatosan habzó sörnek ugyanakkor szinte kezdettől fogva nagy szerepe volt az ünneplésben. A látogatók eleinte kis standoknál, később azután hatalmas sátorokban, valóságos "sörvárakban" szerezték be a Németországban oly népszerű innivalót, amihez igazi sörkorcsolya párosult, a perectől a különböző kolbászokon, "wurstokon" keresztül egészen a legkülönbözőbb bajor specialitásokig. A jelképes koccintások szaporodásában fordulópontot jelentett az Oktoberfest védőszentje, Bavaria 20 méter magas szobrának 1850-ben történt felavatása, majd jó néhány évvel később, 1880-ban a villanyáram bevezetése a "Terézia rétre".

Az Oktoberfest legnagyobb "épülete" a világ egyik legnagyobb sátra, a 82 méter hosszú és 62 méter széles Hofbra:u-sátor. Területe 5084 négyzetméter, kertje 2000 négyzetméteres, s csaknem 10000 ülőhely és további 1000 állóhely fogadja a látogatókat.

Persze a sörsátrakon kívül ma már számos más szórakozási lehetőség, például óriáskerék, bábszínház vagy zsákbamacska várja a látogatókat. Este pedig farsangi- és népviseleti ruhákba öltözött fellépők - zenészek, énekesek és táncosok - szórakoztatják a vendégeket.

S hogy neve ellenére miért kezdődik az Oktoberfest már szeptember 22-én, noha a hagyományok is október 12-höz kötődnek? A dátumot a rendezők az idők folyamán csupán praktikus okokból változtatták meg, kiindulva abból, hogy a szeptember végi időjárás jóval kellemesebb, így inkább van remény arra, hogy fagyoskodás nélkül, éjszakába nyúlóan lehet sörözni. Az ünnepségsorozat utolsó hétvégéje azonban változatlanul októberre esik.

A nyitónap fénypontja az első hordó csapra verése, ami sokkal fiatalabb hagyomány, mint maga az Oktoberfest. Azt ugyanis 1950-ben az akkori polgármester alapította, csapra verve az ünnepség első hordó sörét. Azóta egyetlen utóda sem mondott le erről az előjogról, noha az kiváló erőlétet követel.

Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy a mindenkori polgármesternek hány ütéssel sikerül a csapot a hordóba ütnie.

Utána pedig megállás nélkül már a korsó jár körbe, még pedig nem is akármilyen, ugyanis a tradicionális "Keferloherről" van szó. Amelyet kézzel készítenek, 1 literes formában, ón fedővel és fedő nélkül. Persze emellett szebbnél szebb, s méretesebbnél méretesebb korsók állnak a vendégek rendelkezésére.


S hogy mennyi sör fogy egy-egy Oktoberfesten? A krónikák szerint először az 1910-es esztendő számított mérföldkőnek az Oktoberfest sörfogyasztásának történetében. A fesztivál 100. születésnapján rekord mennyiségű, 12 hektoliter sör fogyott. De hol vannak már azok az idők, ez a mennyiség napjainkban már felettébb elenyészőnek tűnik. A mintegy 6 millió látogató számára tavaly például egy-egy forgalmasabb napon mintegy 1000 hektolitert is kimértek.

Az Oktoberfest nemcsak népünnepély, hanem igazi találkozó és kapcsolatteremtő hely a családok, a rokonok, a barátok, a politikusok, a sportolók, a színészek és egyéb hírességek számára. Talán ezért sem véletlen, hogy a páratlan hangulatú fesztivál immár nem csupán a németek, hanem a külföldiek ünnepe is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását