2024. május 4. - Mónika, Flórián

Október 6-án avatják fel a miniszterelnök mellszobrát

Batthyány Lajos mellszobrát készíti Kalmár Márton szobrászművész, a márványból és bazaltból megformált alkotást a mártír miniszterelnök halálának évfordulóján, október 6-án avatják föl a szegedi Dóm téren, a Nemzeti Emlékcsarnokban.
2007. szeptember 20. csütörtök 15:07 - Hírextra

A művész az MTI-nek elmondta, hogy a politikus fejét hófehér carrarai márványból mintázza meg, a test és a szobor alapja pedig sötét bazaltból készül. A fehér márvány a lelki tisztaságot, a bazalt a keménységet és az erőt jelképezi.

Az elmúlt években ritkán készítettek kőszobrot a hazai alkotók, portré pedig csak elvétve születik ebből az anyagból - mutatott rá, hozzátéve: nagyon szereti a követ mint alapanyagot, ezért döntött a mellett, bár a Tapolca közeli bányából származó bazalt rendkívül kemény és nehezen megmunkálható.

Az államférfi alakját elsősorban Barabás Miklós festménye, grafikai ábrázolások és leírások alapján mintázta meg, hiszen Batthyány Lajosról nem maradt fönt dagerrotípia. Az általa ábrázolt férfi alakja erkölcsöt, keménységet, lelki tartást sugároz - mondta Kalmár Márton.

A szobrot az államférfi születésének kétszázadik évfordulója alkalmából rendezett emlékév keretében, a szegedi önkormányzat támogatásával a Dóm téren, a Nemzeti Emlékcsarnokban helyezik el. Az 1931-ben létrehozott Pantheonban, amelynek alapját Stróbl Alajos hagyatéka képzi, mintegy száz magyar államférfi, művész, tudós szobra és domborműve látható.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását