2024. június 1. - Tünde

Holokausztmúzeum a pályaudvaron

Rómában már épül, a milánói központi pályaudvar hírhedt 21-es számú peronján pedig hamarosan szintén holokausztmúzeum nyílik. Hatvan évvel a világégés után ezek lesznek az első emlékhelyek Olaszországban, amelyek az országból elhurcolt közel nyolcezer zsi
2007. szeptember 19. szerda 11:21 - Hírextra

A kutatások szerint 1943-tól a II. világháború végéig több mint 850 zsidó származású embert vagoníroztak be titokban a milánói földalatti állomáson, hogy a németországi és lengyelországi haláltáborokba hurcolják őket. Többségük nem élte túl a koncentrációs tábort. Az ő emléküket őrzi majd a 6000 négyzetméteresre tervezett múzeum, amely két éven belül nyitja meg kapuit.

"Mi, történészek csak mostanában kezdtük újra feltárni az olasz történelemnek ezt az időszakát, amelynek alig maradt nyoma" - nyilatkozta Michele Sarfatti, a milánói korabeli zsidó dokumentáció központjának vezetője.

A történész elmondta, hogy azért ilyen kevés az adat a deportálásokról, mert az éjszaka leple alatt, a földalatti vágányokról indították a szerelvényeket, s a csekély számú túlélő sem emlékszik világosan a részletekre.

Benito Mussolini Olaszországa 1938-ban vezette be a zsidó törvényeket, ám a deportálások - Észak-Olaszország német megszállásával egyidejűleg - csak 1943-ban kezdődtek meg. Összesen 7800 zsidót deportáltak, s alig egytizedük élte túl a náci haláltáborokat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását