2024. május 8. - Mihály

Kétségek a McCann-ügy bizonyítékai iránt

Egyszerű üdülő családként indult el Portugáliába négy hónapja, gyermekgyilkossági ügyben meggyanúsítva, a világsajtó lankadatlan figyelmétől kísérve érkezett haza vasárnap Nagy-Britanniába Kate és Gerry McCann, az ellenük felhozott portugál rendőrségi biz
2007. szeptember 9. vasárnap 16:41 - Hírextra

Az Angliában élő skót orvos házaspár négyéves gyermeke, Madeleine május 3-án tűnt el a dél-portugáliai Praia da Luz főleg britek látogatta üdülőközpontjának egyik szállodájából, miközben a szülők egy közeli étteremben, baráti társasággal vacsoráztak.

A gyermek felkutatására azonnal szinte példátlan nemzetközi kampány bontakozott ki; olyan közismert személyiségek is megszólaltak, mint David Beckham angol labdarúgó világsztár. A mélyen hívő katolikus házaspárt néhány hete, a Vatikánban fogadta XVI. Benedek pápa, a kislány fellelésére létrehozott alapítványban pedig 800 ezer font (300 millió forint) gyűlt össze.

A hétvégén azonban drámai fordulatot vett a vizsgálat: az eljáró portugál rendőrség, amelynek munkáját a brit sajtó rendszeresen megsemmisítő bírálattal illeti, mindkét szülőt hivatalosan gyanúsítottá nyilvánította, és londoni lapbeszámolók szerint az édesanyát vádalku felajánlásával megpróbálta rábírni a gyermek megölésének beismerésére.

A rendőrség állítólag abból a feltételezésből indul ki, hogy Kate McCann - aki körzeti orvosként dolgozik hazájában - a kérdéses éjszakán valamiért fájdalomcsillapítót adott lefekvés előtt Madeleine-nek, ám a kislány a gyógyszertől meghalt. Ezután a nyomozók gyanúja szerint az édesanya pánikba esett, elrejtette a holttestet, majd hetekkel később, egy bérelt autón vitte el valahova, ahol eltemette.

Ez utóbbi teória alapja az, hogy hírek szerint megtalálták a kislány vérnyomait abban a Renault Scénic típusú autóban, amelyet a házaspár a gyermek eltűnése után 25 nappal bérelt.

Brit igazságügyi orvosszakértők vasárnap ismertetett véleménye szerint azonban az elmélet éppen ezen a ponton bukik meg. Egyikük, aki név nélkül nyilatkozott a konzervatív The Sunday Telegraph című brit lapnak, azt mondta: lehetetlen, hogy a halott gyermekből 25 nap után vérfolt kerüljön a kocsiba, mert ennyi idő elteltével a holttestben már nincs folyékony állapotban lévő vér.

Egy másik brit szakértő szerint nem állhatja meg a helyét a portugál rendőrség azon állítása sem, hogy a rendőrkutyák - amelyeket arra képeztek ki, hogy észleljék, ha valaki korábban holttesttel érintkezett - jeleztek, amikor Kate McCann ruházatát és bibliáját szagoltatták velük. A szakember szerint a portugálok ugyanis sokkal később végezték el ezt a vizsgálatot, mint amennyi ideig az ilyen jellegű szagminták megmaradnak.

A The Observer, a legnagyobb baloldali vasárnapi brit lap forrása, akit az újság "a vizsgálatot közelről ismerő, magas rangú illetékesként" írt le, ennél is jóval továbbment, kijelentve: a portugál rendőrség minden feltételezése "teljesen hamis". A bérelt kocsiban ugyanis "egyáltalán semmilyen vérnyomot nem találtak", és az autó belső teréből nyert többi DNS-forrás - jóllehet elképzelhető, hogy a kislánytól ered - bármilyen olyan tárgytól származhat, amelyet Madeleine az eltűnése előtt megérintett.

A találgatások azonban nem fogynak, sőt egyre szaporodnak. A internetes fórumokon keringő pletykák közül nem hiányzik például az sem, hogy a házaspár valamely vallási szekta befolyása alá kerülve maga szervezte meg a gyermek elrablását.

McCannék minden vádat és gyanúsítást tagadnak. Gerry McCann a News of the Worldnek - a legnagyobb vasárnapi brit tömeglapnak - úgy fogalmazott, hogy "most már az életünkért harcolunk".
(MTI-Panoráma - Kertész Róbert, London)

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását