2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Románia: lelőtték a pestises sertéseket

Ötvenezer sertést lőttek le és égettek el a Smithfield Foods húsfeldolgozó romániai sertéstelepein - jelentette pénteken a Mediafax román hírügynökség. A Smithfield becslése szerint a pestisfertőzés 4-5 millió dollárral csökkenti a vállalat adózatlan nyer
2007. szeptember 7. péntek 18:07 - Hírextra
Romániában augusztus közepén derült ki: sertéspestissel fertőződött a cég három Temes megyei farmján az állatállomány. A Csene és Egres helységek melletti farmok lelövésre ítélt állatait betonmedencékben égették el, a maradványokat pedig egy elkerített helyen elásták.

Az állategészségügyi hatóság a húsfeldolgozó mindegyik telepét megvizsgálta, de e kettőn kívül sehol nem találtak a pestisfertőzésre utaló nyomot. Kiderült viszont, hogy a cég tizenegy sertéstenyészete működési engedéllyel sem rendelkezik, emiatt kártérítést sem kaphat az elpusztításra ítélt állatok ellenében. A rendellenességek miatt a hatóságok néhány hete 500 ezer lejes (156 ezer euró) bírságot róttak ki a Smithfieldre.

Az Egyesült Államok vezető húsipari vállalata 33 sertéstenyészettel rendelkezik Temes, Arad és Bihar megyében.

Egy hónappal korábban háromezer sertés pusztult el a vállalat egyik farmján, a hatóságok ekkor a kánikula rovására írták az elhullott állatokat.

A Smithfield Food Románia nyugati régiójának egyik legnagyobb sertéshús-feldolgozója. Csak a Temes megyei befektetései elérik a 800 millió eurót (200 milliárd forintot). A cég 2004-től van jelen a román piacon, amikor megvette Románia egykori legnagyobb sertéshúsipari vállalatát, a temesvári Comtimot.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását