2024. május 2. - Zsigmond

Kínában fiatalabb korban támad a mellrák

Kínában fiatalabb korban támad a mellrák, nincs általános rákszűrés, ráadásul az Európában és Amerikában alkalmazott diagnosztikai eszközök nem használhatók a kínai nők eltérő anatómiai adottságai miatt - mondta el Pekingben Dobrev Klára.
2007. szeptember 4. kedd 12:39 - Hírextra

Kínában irigylik a magyar nőket, akik 45 és 65 éves koruk között évente kétszer ingyenes mellrákszűrésen vehetnek részt, sőt még az utazási költséget is megtéríti nekik a társadalombiztosítás - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök felesége újságíróknak a rákellenes szövetségben tapasztaltakról. Kínában jelenleg mindez csak álom.

A rákellenes aktivistaként is ismert Dobrev Klára a magyar civil szervezetek tevékenységével ismertette meg a tíz éve alakult Kínai Rákellenes Szövetséget, amely ma már országosan működik.
Az elmúlt tíz évben Kínában is drámaian emelkedett a rákos megbetegedések száma - mondták el a szövetségben a magyar látogatónak. Az általános rákszűrés hiánya miatt Kínában "nagyon rosszak a statisztikák", későn diagnosztizálják a betegséget, és rosszak a gyógyulási esélyek.

A kísérleti mellrákszűrő-programba csak "elhanyagolható" számú nőt tudtak bevonni, bár Kínában még ez is egymillió személyt jelent.

A miniszterelnök feleségének elmondták azt is, hogy Kínában jelenleg a legaggasztóbb a tüdőrák gyakoriságának növekedése, főleg a rossz levegőjű nagyvárosokban, ahol egyértelműen kimutatható az összefüggés az erős légszennyezettséggel.

A tüdőrák mellett a nők esetében a második leggyakoribb rákbetegség a mellrák, amely a kínai nőket fiatalabb korban fenyegeti, mint európai vagy amerikai társaikat: a legveszélyeztetettebbek a 40-es éveik elején járó asszonyok. Külön gondot okoz, hogy az európai vagy amerikai szabványok szerint készült mammográfiai készülékeknek nem veszik hasznát Kínában, az ottani nők eltérő testfelépítése (alacsonyabb és vékonyabb termet, kisebb keblek) miatt, ezért a világ legnépesebb országában főleg az ultrahangos diagnosztikát alkalmazzák.

A kínai rákellenes aktivisták az ország óriási területe miatt csak nehezen tudják eljuttatni az emberekhez felvilágosító munkájukat és tájékoztató anyagaikat. A következő évek egyik fő közegészségügyi feladatának a rákszűrés kiterjesztését tartják.

A Kínai Rákellenes Szövetség főleg állami pénzekből gazdálkodik, de kap adományokat is. A Dobrev-látogatást megszervező volt diplomaták szövetsége például épp a közelmúltban rendezett a rákellenes szövetség javára jótékonysági árverést és kulturális programot, ahol a pekingi magyar nagykövetség gyűjtötte a legtöbb adományt az uniós országok képviseletei közül.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását