2024. május 5. - Györgyi

Gyurcsány: Horn Gyuláé fantasztikus élet

Horn Gyula "időtálló teljesítményét" méltatta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a volt kormányfő 75. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen. Horn Gyula egy asztali órát kapott ajándékba, amely a miniszterelnök szerint arra emlékezteti őt, a gyerekeit
2007. július 7. szombat 07:57 - Hírextra
"Ne légy bizonytalan, Magyarország szeret téged" - mondta a miniszterelnök Horn Gyulának. Gyurcsány Ferenc szerint jelentős részben Horn Gyulának köszönheti Magyarországon a baloldal, hogy "európai és modernizáló" maradt a rendszerváltás után, az MSZP pedig ma a régióban a legerősebb és a legbefolyásosabb baloldali párt.

Gyurcsány Ferenc szerint Horn Gyuláé fantasztikus élet, viselni kell az ünneplést, mint ahogy ő viselte az élet terheit. Úgy fogalmazott, szüleink egész korosztályában ott van az a küzdelem, ami az ő küzdelme volt. Hozzátette: mindaz a vita, ami most van körülötte, nem Horn Gyula vitája, hanem generációk vitája.Horn Gyula megköszönte az elhangzott méltató szavakat és megjegyezte, azért álmodott a kitüntetéssel.

A születésnapi ünnepségen több külföldi politikus, Hans-Dietrich Genscher volt német külügyminiszter és Mihail Gorbacsov volt szovjet államfő is felszólalt. Genscher úgy fogalmazott: néha nem árt, ha kívülről jött ember mondja el, hogy miért lehet büszke egy ország a fiára. Szavai szerint "a világnak elakadt a lélegzete",amikor Horn Gyuláék átvágták a magyar-osztrák határon szögesdrótot, amit akkor már hosszú ideje, nagyon sokan vártak.

Mihail Gorbacsov hangsúlyozta: Horn Gyula is azok közé az emberek közé tartozik, akik mindig kiálltak az igazukért. Beszédében kitért arra, hogy mindig megkérdezték tőle: ő engedte-e meg a szögesdrót átvágását Horn Gyulának annak idején. "Nem kellett hozzá tőlünk engedély, pontosan tudta, hogy ennek eljött az ideje" - mondta Mihail Gorbacsov.

A Budai Várban, a Nemzeti Galériában rendezett ünnepségre több mint háromszázan kaptak meghívást. Meghívták az egykori Horn-kormány összes tagját, a jelenlegi szocialista parlamenti frakció minden képviselőjét. Megjelent Göncz Árpád volt államfő. A politikusok mellett sok közéleti személyiséget, művészt lehetett látni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását