2024. május 4. - Mónika, Flórián

Csúcskategóriás metrószerelvényeket rendelt a főváros

Speciális, utasbarát metrókocsikra kapott megrendelést a második legnagyobb brazil várostól, Sao Paulo-tól az Alstom Transport. A cég úgy alakítja ki a szerelvényeket, hogy segítsék egyebek mellett a fogyatékkal élőket. A közlekedési vállalat Budapesttől
2007. június 18. hétfő 10:35 - Hírextra
Harminc speciálisan kialakított, modern metrókocsit rendelt meg az Alstom Transport cégtől a második legnagyobb brazil város, Sao Paulo. A Metropolis nevű szerelvényekben a mozgássérült utasok beszállását speciális, akadálymentes ajtókkal, a nagyothalló utasok biztonságos közlekedését pedig egyedi fény-jelzőrendszerrel segítik. A túlsúlyos utasok kényelméről külön ülésekkel gondoskodnak valamennyi szerelvény első és utolsó kocsijában. Az utasbiztonság növelése érdekében minden metrókocsit 4 fedélzeti kamerával, valamint füstérzékelővel szerelnek fel. Az új, utasbarát kocsik belső berendezéseinek és alkalmazásainak fejlesztését az Alstom Transport idén, az év közepén kezdi meg, a flotta szállítására pedig 30 hónapon belül kerül sor. A cég egyébként összesen 96 metrókocsit gyárt és állít üzembe a városban 182 millió euró
értékben- mondta a Független Hírügynökségnek Wolff Vilmos, az Alstom Hungária Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A cég tavaly Budapesttől kapott megrendelést 170 darab Metropolis metrókocsira. Ezeknek az egyik különlegessége az, hogy a kocsik elejének külseje a kisföldalattit idézi majd. A metrókocsikban olyan dinamikus világító paneleket helyeztek el, amelyek egy fényforrás segítségével jelölik a következő állomásokat. A kerekesszékkel közlekedő utasoknak külön helyet biztosítanak a kocsikban, ugyanakkor nem alakítanak ki speciális üléseket a túlsúlyos utasoknak. Az új budapesti metrók a 2-es, és a most épülő 4-es vonalon járnak majd. A cég a szerződés szerint szállítja le az új metrókat. A metrókocsik értéke 60 milliárd forint körüli összegre rúg-tette hozzá Wolff Vilmos.

A francia tulajdonú Alstom Transport eddig összesen több mint 1.900 Metropolis kocsit értékesített világszerte, többek között Barcelonában, Varsóban, Szingapúrban, Buenos Aires-ben, valamint Santiago de Chile-ben. A világ jelenleg üzemelő metróinak egynegyede a cég gyártmánya, de az Alstom gyártja a nagysebességű TGV vonatot is, amely nemrégiben állította fel az 574,8 km / órás vasúti sebességrekordot.
Forrás: Független Hírügynökség
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását