2024. május 5. - Györgyi

Törvénysértő az MTV?

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) Panaszbizottsága szerint az MTV törvényt sértett, amikor egy márciusi műsorában a Szabadság téri szovjet emlékmű ügyében egyoldalúan tájékoztatott. A nem jogerős állásfoglalásról a Magyarok Világszövetsége (M
2007. április 20. péntek 17:06 - Hírextra
Az MTV jogorvoslattal fordul az ügyben az ORTT-hez. A közlés szerint az ORTT azt állapította meg, hogy a Kedd 21 műsor "döntően befolyásolta" a Szabadság téri szovjet emlékművel kapcsolatos népszavazási aláírásgyűjtést.

"Az ORTT Panaszbizottsága szerint a Magyar Televízió 2007. március 27-én sugárzott Kedd 21 című műsorában súlyosan megsértette a Rádiózásról és televíziózásról szóló törvényt, amikor a Szabadság téri szovjet emlékmű ügyében egyoldalúan tájékoztatott" - írja az MVSZ.

"Különös jelentőséget ad a közszolgálati műsorszolgáltató jogszabálysértésének az a tény, hogy a műsor sugárzásának időpontjában még 10 nap állt a népszavazási kezdeményezők rendelkezésére a népszavazás megtartásához szükséges 200 ezer aláírás gyűjtésére, így az egyértelműen a kezdeményezést megkérdőjelező, annak jogszerűségét is vitató vélemények döntően befolyásolhatták az állampolgárokat abban a szándékukban, hogy a népszavazási aláírásgyűjtő íveket kézjegyükkel lássák el" - áll a dokumentumban.

Mint írják, a "törvényt sértő műsorban" úgy nyilatkoztak politikusok, hogy közben a népszavazást kezdeményező Deport-'56, vagy az aláírásgyűjtést szervező MVSZ véleménye nem hangozhatott el.

Az MTI megkeresésére Vékony Éva, az ORTT szóvivője azt közölte, hogy az állásfoglalás egyelőre nem jogerős, az - ha nem támadják meg - csak 30 nap múlva emelkedik jogerőre.

Az ORTT csak a jogerős állásfoglalásait teszi közzé honlapján - tette hozzá. A Magyar Televízió azt közölte: jogorvoslattal fordul az ORTT-hez, mert álláspontjuk szerint "a Kedd 21 kifogásolt adása a kiegyensúlyozott és objektív tájékoztatás követelményeinek megfelelt".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását