2024. május 29. - Magdolna

Az EU nem avatkozik bele Ukrajna belügyeibe

Az európai intézményeknek nem szabad beavatkozniuk az ukrajnai politikai válságba, amíg van rá esély, hogy az ukrán nép saját maga oldja azt meg - jelentette ki szerdán Marek Siwiec, az Európai Parlament (EP) lengyel alelnöke.
2007. április 12. csütörtök 09:52 - Hírextra
Hasonlóan foglalt állást Terry Davis, az Európa Tanács főtitkára, aki a Viktor Juscsenko elnök helyett az Európa Tanácsba látogató ukrán külügyminiszterrel tárgyalt szerdán. Marek Siwiec sajtóértekezletén közölte: azért jött Kijevbe, hogy képet kapjon a válságról, amely azután alakult ki, hogy Viktor Juscsenko elnök április 2-án feloszlatta a Viktor Janukovics kormányfőt támogató parlamentet.

A fő kérdés most az, vajon törvényes volt-e Juscsenko rendelete - mondta Siwiec, miután találkozott Viktor Janukoviccsal, Julija Timosenko volt kormányfővel, ellenzéki vezetővel és Olekszandr Moroz házelnökkel. Az EP alelnöke szerint meg kell várni az alkotmánybíróságnak a parlament feloszlatását előíró elnöki rendelet alkotmányos jellegével kapcsolatos döntését, és csak ezután lehet megállapítani, hogy van-e helye az európai közbelépésnek.

Siwiec közölte: 2004-től eltérően, amikor Juscsenko határozott nyugati támogatásban részesült, ezúttal egyik fél sem számíthat különleges bánásmódra. "Most minden félnek törvényes és demokratikus felhatalmazása van" - mondta.

Az EP alelnöke felszólította az alkotmánybíróságot, amely a jövő hétre halasztotta az alkotmányossági normakontrollra vonatkozó eljárást megkezdését, hogy mielőbb lásson munkához, a feleket pedig arra, hogy tegyenek engedményeket a válság megoldása érdekében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását