2024. május 5. - Györgyi

6 millió forintos kártérítést követelnek

Az augusztus 20-i tűzijáték sérültjei 6,2 millió forintos kártérítést követelnek az államtól, a Fővárosi Bíróság legkorábban április végére tűzheti ki az első tárgyalási napot.
2007. február 26. hétfő 09:18 - Hírextra
A polgári kártérítési pert az augusztus 20-i vihar négy áldozatának hozzátartozói, valamint a viharban kisebb-nagyobb sérüléseket szenvedettek indították a Miniszterelnöki Hivatal, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Budapesti Rendőr-főkapitányság, illetve a tűzijátékot szervező Nexus Reklámügynökség Kft. és a rakétákat fellövő Absolut Pyro Kft. ellen - mondta az ügyvéd.

A keresetlevelet a múlt hét végén nyújtották be a Fővárosi Bíróságra, amely két-három hónap múlva tűzheti ki az első tárgyalást.

Az ügyvéd elmondta azt is: nagyon sok tanú meghallgatását indítványozta, a per legalább egy, de akár két-három évig is elhúzódhat. A 32 károsult összesen 6,2 millió forint megfizetését kéri az alperesektől.

Azért ilyen viszonylag alacsony összegben határoztuk meg a kártérítés összegét - mondta az ügyvéd - mert még nem zárultak le azok az orvos szakértői vizsgálatok, amelyek pontosan megállapítják az egészségügyi károsodásokat.

Ha ez elkészült, a követelést felemeljük a reális összegre, 80-100 millió forintra - tette hozzá. Mint rámutatott, a kártérítési igény alapja a jogellenes magatartás elkövetése, a kár és az, hogy a kettő között okozati összefüggés legyen.

A kár ebben az esetben az elszenvedett sérülés, a jogellenes magatartás pedig a hatóságok és gazdasági társaságok mulasztása, hibája. A legnagyobb hiba, hogy a döntéshozók lemondhatták volna a rendezvényt, mivel a meteorológiai szolgálatnak másfél órával a vihar előtt volt információja a viharról. Ez az információ azonban elakadt a katasztrófavédelemnél.

A két gazdasági társaság ott hibázott, hogy nem tájékozódott a meteorológiai helyzetről, holott ez elvárható lett volna, illetve abban hibázott, hogy az erős szél ellenre mégis fellőtték a rakétákat - magyarázta.

Mint mondta, a Miniszterelnöki Hivatal hibázott, mivel nem kötötte ki a szerződésben azt, hogy a szervezőnek tájékozódnia kell a meteorológiai szolgálatnál az időjárásról. A rendőrség pedig nem mondta le a tűzijátékot, noha lehetősége lett volna erre, mivel a vihar kezdete előtt 40 perccel tudott arról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását