2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

A Jobbik szerint sóhívatal lett az ombudsman

Orbán és a Fidesz újabb szégyenletes mérföldkőhöz értek a magyar demokrácia lebontásában: a napokban adták hírül a tudósítások, hogy olyan leminősítést kapott a magyar ombudsman tevékenysége, amely gyakorlatilag kérdésessé teszi, hogy egyáltalán ellátja-e a feladatát, amelyet a rendszerváltás után 1995 óta a mindenkori országgyűlési biztos gyakorol.
2021. augusztus 6. péntek 11:44 - HírExtra

A Jobbik közleménye:

"Azért különösen fájdalmas ez, mert Magyarország élen járt az emberjogi eszme megvalósításában, és a volt szovjet blokk országai közül elsőként hozta létre azt a hivatalt, amelyen keresztül az állampolgárok közvetlenül gyakorolhatták demokratikus jogaikat. Sőt, 2008-ban – Sólyom László kezdeményezésére – a világon elsőként hozta létre a „Jövő nemzedékek országgyűlési biztosát”, amelyet az ENSZ Fenntartható Fejlődés Bizottsága is külön méltatott követendő példaként. Ennek végül a második Orbán-kormány első intézkedéseinek egyikeként vette el az önállóságát és jelentéktelenítette el a környezetvédelem ügyével együtt.

Sajnos, az sem meglepő, hogy most az egész ombudsmani hivatal tevékenységéről fogalmaztak meg lesújtó véleményt. Hiszen olyan országban élünk, ahol naponta sérülnek az emberi jogok, és ahol egy egyeduralomra törő párt egy autokrata vezető irányítása alatt céltudatosan üresíti ki a demokratikus intézményeket és ültet pártkatonákat az élükre. Hosszan példálózhatnánk itt a politikai célokra használt adóhivataltól kezdve az ellenzéki pártok büntetésére használt Számvevőszéken keresztül, a bűnözők helyett újságírókat lehallgató titkosszolgálatokon, a nyomozást megtagadó legfőbb ügyészen át, egészen a munkájukban ellehetetlenített parlamenti bizottságokig. Csakhogy elkezdjük a sort…

Egy ideje már lehetett tudni, hogy nem érdemes az alapvető állampolgári jogok biztosához fordulni állampolgári védelemért, mert vagy nem vizsgál semmit, vagy ha vizsgál, akkor jellemzően mindent a legnagyobb rendben talál. Orbánéknak az alapvető jogok biztosának hivatalából is sikerült sóhivatalt, az ombudsman emberjogi tevékenységből pedig viccet csinálni, amely létezik ugyan, de jelenlegi formájában inkább a jogtalanságok elfedésére, mint orvosolására alkalmas, és egyáltalán nem független a kormány hatalmától, amelynek az ellenőrzésére végső soron létrehozták. Mégis szomorú pillanat ez, hiszen az alapvető jogok biztosának intézménye az 1989 utáni demokratikus átalakulás egyik jelképe volt.

A néppárti Jobbik eltökélt abban, hogy 2022-ben a nemzeti egységkormány tagjaként visszaállítsa a valóban független ombudsmani hivatalt!"

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását