2021. december 5. - Vilma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Nem kell a mell

Egyre több nő választja a mellrák korai szakaszában az emlő teljes eltávolítását, mint a megtartó műtétet - állítják amerikai kutatók. 1990-ig ez a mastectomiának nevezett műtéti megoldás volt az általános gyakorlat az emlődaganat esetében.
2008. május 19. hétfő 10:15 - Hírextra
Ekkor azonban kimutatták, hogy ugyanolyan műtét utáni élettartamot lehet elérni azzal is, ha csupán a daganatos területet távolítják el és ezt az eljárást sugárkezelés egészíti ki, ezután egyre ritkábban alkalmazták a mastectomiát.

Egyesült Államokbeli kutatási eredmények most azt mutatják, hogy ismét egyre többen választják az emlő teljes eltávolítását. Az amerikai Onkológiai Társaság folyóiratában közölt tanulmány a Minnesota állambeli Rochester egyik klinikájának 5500 betegéről készült.

A trend megfordulására nem találtak egyértelmű magyarázatot.

Elképzelhetőnek tartják például, hogy mivel a nem olyan régóta alkalmazott MRI- (a mágneses rezonanciás képalkotás technológiájával történő) vizsgálatok több daganatos elváltozást mutatnak ki, ezért több nő választja, csupán önmaga megnyugtatása végett is, a radikális műtéti megoldást.

A rochesteri adatok szerint 1997-ben még a mellrákos betegek 45 százalékán alkalmazták a mastectomiát, 2003-ra 30 százalékra csökkent ez az arány, azután emelkedni kezdett és 2006-ra elérte a 43 százalékot. Az arány emelkedése egybeesett azzal, hogy szélesebb körben kezdték alkalmazni a klinikán az MRI-t.

A kutatók emlékeztetnek arra is, hogy bár az MRI-vizsgálat a hagyományos mammográfiai vizsgálatnál jobb eséllyel tárja fel a daganatokat, ugyanakkor több "téves riasztást" is eredményez.

Mások azért döntenek a mastectomia mellett, hogy elkerüljék a kisebb műtéttel együtt járó sugárkezelést, megint mások azért, mert genetikai vizsgálatok a rákos megbetegedés kialakulásának magasabb kockázatát mutatták ki náluk. Szerepet játszhat olyan a megfontolás is, hogy a mell teljes eltávolítása után jobb helyreállításra van lehetőség.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását