2024. április 12. - Gyula

Az otthonteremtő támogatás sokat számít

Jövőre az ingatlanpiacon felértékelődnek az otthonteremtési támogatások, a Duna House előrejelzése szerint például a Babaváró támogatás elérhetősége nagyban befolyásolhatja a piaci keresletet főleg az első lakásvásárlást tervező fiatal családok körében.
2022. december 28. szerda 13:44 - HírExtra

A cég közleménye idézi Benedikt Károly, a társaság pr- és elemzési vezetőjét, aki elmondta: az idén tovább emelkedett az ügyfeleik által lakásvásárlása felvett Babaváró támogatások aránya, amely egyértelműen mutatja, hogy a családoknak egyre nagyobb szüksége van az otthonteremtéshez a 10 millió forintos kamatmentes hitelre.
    
Hozzátette, az idén a Duna House cégcsoport adatai alapján a Babavárót felvevők 73 százaléka ingatlant vásárolt a pénzből, és ez az arány várhatóan jövőre is megmarad.
    
A 2022-es ingatlanárakat figyelembe véve, a Babaváró 10 millió forintja az ingatlanvásárlás átlagos összegének egyharmadát, egynegyedét fedezi, s ezért önerőre, illetve további támogatásra, piaci alapú hitelre is szüksége lehet még a családoknak.
    
A Duna House és Credipass ügyfelei körében végzett idei első féléves felmérésből kiderül, hogy a benyújtott igénylések alapján a Babaváró legnépszerűbb felhasználási módja a lakásvásárlás volt, a hitelfelvevők 72,7 százaléka költötte erre a kapott kölcsönt. A meglévő ingatlanjuk felújítása, korszerűsítése, valamint bővítése céljából a családok 13,49 százaléka folyamodott a támogatásért, a harmadik legnépszerűbb pedig az egyéb kategória volt, az igénylők 5,84 százaléka nem nevezte meg pontosan, hogy mire szánja a szabadon felhasználható összeget. Az igénylők 95,6 százaléka a maximálisan felvehető összegre nyújtotta be kérelmét idén.
    
A Duna House előrejelzése szerint a következő évben 90-110 ezer ingatlan cserélhet gazdát, a drágább és nehezebb finanszírozás miatt az ügyfeleknek nagyobb szüksége lesz a szakértői segítségre és várhatóan hosszabb értékesítési idővel kell majd számolniuk az eladóknak. A közvetítői piacon a nagyobb hálózatok térnyerését és a piaci szereplők tisztulását prognosztizálják a társaságnál.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását