2024. április 16. - Csongor

Őssejtekkel gyógyítják a Crohn-betegséget

A gyulladásos bélbetegségek egyik típusa, az elsősorban fiatal felnőtteket érintő Crohn-betegség kezelését immár őssejtek beültetésével is segítik Pécsen - közölte a régióközpont klinikáit működtető Pécsi Tudományegyetem az MTI-vel.
2022. november 16. szerda 14:19 - HírExtra

A sokszor végbélsipollyal szövődött betegséget hagyományosan műtétekkel kezelik, azok hosszú távú eredményességét segíti az őssejtek beültetésével járó, a sebészeti klinikán elsőként kedden alkalmazott eljárás - írták a közleményben.
    
Baracs Józsefet, az intézményegység adjunktusát idézve közölték: a Crohn-betegség vezető tünete a fogyás, a nyákos, időnként véres hasmenés és a görcsös hasi fájdalom.
    
A kór pontos oka a mai napig nem ismert, de kialakulására hatással lehet a genetikai hajlam, az autoimmun eredet, a bélflóra egyensúlyának megbomlása, a bélnyálkahártya épségének megbomlása, a pszichológiai faktorok, illetve a dohányzás.
    
A betegség egész életen át fennállhat, és alapjaiban véve nem gyógyítható, de folyamatos kezeléssel és gondozással elérhető a tünetmentesség.
    
A közlemény szerint a végbél körüli sipolyok kezelésében jelent áttörést az őssejtterápia, amely során közvetlenül a járatba fecskendezik az őssejteket, amelyek tulajdonsága, hogy bármilyen sejttípussá képesek átalakulni, attól függően, milyen szövetbe kerülnek. Ebben az esetben kötőszöveti sejtté alakulnak át, és így segítik a sipolyok záródását.
    
Klinikai vizsgálatban összehasonlították az őssejtekkel kezelt, valamint a placebóval kezelt betegek gyógyulási arányát, amely azt mutatta, hogy az őssejt terápia jól tolerálható volt, és az állapotjavulás jóval magasabb volt az őssejtes csoportban - tudatta a PTE.
    
A Crohn-betegség egy olyan gyulladásos bélbetegség, amely az esetek többségében a fiatal felnőtteket érinti, és minden kétszázadik embert sújt. A betegség a teljes tápcsatornát érintheti a szájüregtől a végbélnyílásig, bárhol okozhat kisebesedést, kifekélyesedést.
    
A betegség az elnevezését a kórképről először beszámoló amerikai Burrill Bernard Crohn belgyógyászról kapta.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását