2024. március 19. - József, Bánk

Spóroltunk a földgázzal

Szeptemberben a belföldi földgázfogyasztás napi átlaga a megelőző négyéves sávhoz viszonyítva jelentősen csökkent, felgyorsult a magas földgázárakhoz való keresleti alkalmazkodás - állapítja meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szeptemberi földgázpiaci jelentése.
2022. november 14. hétfő 11:41 - HírExtra

Szeptemberben a hazai földgázfelhasználás 4,4 terawattóra (TWh) volt, az előző évihez képest 9 százalékkal csökkent. A csúcsnapi felhasználás 197 gigawattórát (GWh) tett ki, ami 2016 óta a legkisebb érték.
    
A fogyasztás szerkezetének változásáról augusztusi adatokkal rendelkezik a MEKH, ezek szerint az egyetemes szolgáltatás lakossági szegmensének fogyasztása 18, a nem lakossági rész 25, az erőművi felhasználás pedig 3 százalékkal csökkent az előző évhez képest.
    
A kevésbé hőmérsékletfüggő ipari felhasználást reprezentáló egyéb kategória fogyasztása 37 százalékkal csökkent, ami a magas árszint keresletcsökkentő hatásaként értékelhető - ismertette az energiahivatal.
    
A közlemény szerint az Európába érkező vezetékes és cseppfolyósított földgázforrások volumene (294 TWh) szeptemberben az előző évinél 10 százalékkal alacsonyabban alakult, havi alapon a csökkenés 3 százalék.
    
Az orosz forrás szeptemberben az Északi Áramlat kiesésével tovább csökkent, az előző hónaphoz képest 31 százalékkal. A norvég forrás kivételével, ahol karbantartási munkák miatt csökkent a szállítás, havi alapon valamennyi további forrás nőtt.
    
Szeptemberben a 2022. novemberi termékárak az európai és ázsiai piacokon megawattóránként (MWh) 50 euró körüli értékkel csökkentek. Az árak mérséklődéséhez hozzájárult a földgázintenzív ipari kereslet visszaesése és a tárolói töltöttség magas szintje - jelezte a MEKH.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását