2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Magyar cég versenyezne a Patreonnal

A közösségi finanszírozás piaca meghaladta az 1,3 milliárd dolláros értéket világszinten; erre a területre tervez belépni nemzetközi szinten a magyar Donably - közölte a támogatói mikrotranzakciók piacán tevékenykedő startup az MTI-vel.
2022. szeptember 27. kedd 12:00 - HírExtra

Papp Csaba, a Donably alapítója közleményükben elmondta, hogy a tavalyi indulásuk óta 2-3 havonta megduplázzák a bevételeiket és egyre nagyobb neveket csábítanak át az oldalra. Ez szerinte részben a működési modelljüknek köszönhető, sokkal kevesebb költséggel számolnak ugyanis, mint a szinte monopol helyzet lévő Patreon, ráadásul a rendszerükön keresztül küldött támogatások ajándéknak minősülnek és nem áfa kötelesek.
    
A cég tájékoztatása szerint a Patreon egy 1000 forintos felajánlás után 30-40 százalék költséget von le a szolgáltatásaiért, ezzel szemben az angol bejegyzésű, de magyar fejlesztésű és tulajdonú Donably 5-10 százalék jutalékkal működik.
    
A Donably befektetői - húsz éve az IT-szektorban és a startupok fejlesztésén dolgozó magánszemélyek - eddig hozzávetőleg 100 ezer eurót fordítottak a szolgáltatásra. Egyelőre az alapítók még tudják finanszírozni a vállalkozást, ugyanakkor már tárgyaltak magyar befektetési alappal esetleges tőkebevonásról - válaszolták az MTI kérdésére.
    
Jelezték, hogy a piaci tapasztatok alapján 8-10 év mire azt a forgalmat elérheti a szolgáltatás, amikor egy részleges vagy teljes exit szóba jöhet. Ebben a Patreon jelenlegi helyzete a viszonyítási alap, amelyet a legutóbbi tőkebevonás 4 milliárd dollárra értékelt - tették hozzá.
   
 A Donably forgalma augusztusra 5 millió forintra nőtt; a szeptember viszont a cég tájékoztatása szerint számottevő új ügyfél megjelenése eredményeképpen ugrásszerű növekedést hoz majd.
    
A Donably felületén az elmúlt hónapban több mint ötezren küldtek felajánlást az oldalt használó hatszáz támogatásgyűjtő számára. Augusztusban csatlakozott hozzájuk például a Speedzone.hu, amely első, most is futó kampányában eddig több mint 3,5 millió forintot gyűjtött össze. Az év első felében Ljasuk Dimitry, független filmes és környezetvédelmi aktivista három kezdeményezésében összesen 22 ezer eurót szerzett jótékonysági célokra.
    
A közösségi támogatói kampányok területén itthon és nemzetközi szinten is legismertebb Patreon nevű felület 2020-ban több mint kétszázezer adománygyűjtővel és hatmillió adományozóval rendelkezett. Az elmúlt két évben ehhez képest is robbanásszerűen nőtt a piac, részben a koronavírus miatti lezárások miatt - írták a közleményben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását