2024. március 29. - Auguszta

A street food ételek forradalma

A nyolcvanas évek elején érkezett Magyarországra a hamburger és a hot-dog, melyet a nyugati világ találmányának tartottak az emberek, és villámgyorsan nagy népszerűségre tett szert. Korábban is létezett az úgynevezett street food hazánkban, de a talponállókban hurkát, kolbászt, lángost, palacsintát lehetett kapni. Az ételt zsírpapírban, szalvétában kaptuk meg, ami pillanatok alatt átázott, csurgott, csepegett.
2022. augusztus 18. csütörtök 10:28 - HírExtra

Ma már hamar lehúzhatná a rolót az a vállalkozás, aki nem halad a korral, és nem használ korszerű street food csomagolóanyagokat. Nézzük meg, hová fejlődött napjainkra ez az ágazat, vagyis: mit és miből eszünk ma!

Street food történelem

Volt tehát a hurka-kolbász korszak, amit gyorsan lekörözött a hamburgeres hot-dogos hullám. Lépten-nyomon nyíltak a hamburgerezők, és megjelent a “nyugati” hamburger magyarosított változata, amely csalamádéval és gyakran olcsó, fagyasztott fasírttal készült. Ekkor már megjelent nagy újdonságként a hamburger- és a hot-dog-tasak.

A választék bővülésével vásárolhattunk sült krumplit, amit papírzacskóban vagy kartondobozban kaptunk meg. A 2000-es évekre betört a pizzauralom, főleg a kiszállítás területére, valamint szinte minden sarkon nyílt egy gyrosos.

A minőségi változásra az elmúlt évtizedben került sor, amikor áttevődött a hangsúly az ételek minőségére. A street food egyre inkább szól a kézműves hamburgerről, a minőségi alapanyagokról, a saját receptekről, és ez a változás a csomagolástechnikára is kiterjedt.

Street food ételek csomagolása

A hamburger kulturált elfogyasztása érdekében ma már ezt az ételt papírdobozban adják. A hamburgertálca lehetővé teszi, hogy a finomság ne csússzon szét. 

Nagyon elterjedt a street food csónak, ebben bármiféle ételt lehet tenni, legyen szó sült krumpliról vagy akár minifánkról. A papír általában egy védőréteggel van bevonva azért, hogy megakadályozza az átázást.

A pizzaszeletek kedvelt csomagolása a papírdoboz, amit egyedi nyomattal is le lehet gyártatni. Ennek alakja lehet akár rombusz is. A sült krumpli csomagolására remek választás a kraft tasak, ami lebomló papír, és kiválóan alkalmas például sült gesztenyéhez is.

A wrap az elmúlt években lett kedvelt étel nálunk. Ennek csomagolására speciális alakú papírhenger szükséges. Ebbe a csomagolásba lehet gyrost vagy pitát is tenni. A papírtégely is kedvelt doboz például hagymakarika vagy rántott csibefalatok számára. Mivel merev a fala, ezért könnyű belőle étkezni. Remek kiegészítő a pohártartó betét, amit a papírtálcába lehet beletenni, így egy kézben vihető az étel és az ital.

Végezetül pedig essen szó egy szuper modern anyagról, a bambuszról! Igazán mutatós, dizájnos csomagolóanyag a bambuszcsónak, amibe bármilyen darabos étel tehető.

Látható tehát az, hogy mekkora változáson ment át az utcai ételárusítás mellett azok csomagolása is. Ma már korszerű, mutatós és környezetbarát csomagolóanyagok közül választhat mindenki, aki street food vendéglő üzemeltetésébe vág bele.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását