2024. április 27. - Zita
Nehéz a helyzet - Zelenszkijelnök szerint, ám úgytűnik, valódi béketárgalások indulhatnak Törökországban. Közben a V4-ek Orbán oroszbarát politikája miatt felbomolni látszik.
2022. március 29. kedd 09:34 - HírExtra

Bár az orosz hadvezetés pénteken bejelentette, a „különleges művelet” első szakasza véget ért, és ezután a Donbasz „felszabadítására”, azaz megszállására fognak koncentrálni, az orosz hadsereg továbbra is Ukrajna teljes területét támadja. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte, hogy Ukrajna kész kompromisszumot kötni Oroszországgal a katonai semlegesség és egyes területek vonatkozásában, ez azonban csakis népszavazás útján rendezhető. Hétfő este az ukrán küldöttség is érkezett Isztambulba, hogy tárgyaljon Moszkva képviselőivel. Dimitro Kuleba ukrán külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Ukrajna fő célkitűzése a március 29-én kezdődő törökországi tárgyalásokon a tűzszünet elérése Oroszországgal.

Oroszország már nem akarja elérni Ukrajna „nácitalanítását” és azt megengedi Ukrajnának, hogy belépjen az Európai Unióba, ha a NATO-ba vagy más, katonai szövetségi rendszerbe nem lép be – írja a Financial Times négy bennfentes forrásra hivatkozva, akik az orosz-ukrán béketárgyalásokat követik.

Nehéz a helyzet

A széles körű orosz támadásoknak ellenállni próbáló Ukrajnában "nagyon nehéz a helyzet" annak ellenére, hogy az ukrán erők az elmúlt napokban értek el harci sikereket, például visszavették az orosz csapatoktól a főváros határában, Kijevtől északnyugatra fekvő Irpiny települést - jelentette ki hétfő éjjeli videóüzenetében Volodimir Zelenszkij elnök.

Leszögezte, hogy az ország számos részében heves harcok zajlanak, így Csernyihiv, Szumi, Harkiv városoknál, a Donyec-medencében és Dél-Ukrajnában. Kijev északi részét továbbra is az orosz erők ellenőrzik, és Irpinynél is folytatódnak az összecsapások. Az elnök azt mondta, hogy a támadókat jelentős veszteségek érték, de ez nem állítja meg őket.

Bomilk a V4 Orbán miatt?

Lemondják a V4-es védelmi miniszterek budapesti találkozóját, miután Csehország és Lengyelország elutasították a részvételt – írja az Euractiv.

A kétnapos találkozó a tervek szerint szerdán vette volna kezdetét, a cseh védelmi miniszter azonban már múlt pénteken jelezte, hogy nem kíván jelen lenni a konferencián.

Hétfőn pedig a lengyel védelmi miniszter is lemondta részvételét, helyettese korábban úgy nyilatkozott, hogy ami a visegrádi csoport körül történik, az nem tölti el optimizmussal. Lengyel értesülések szerint a távolmaradás oka, hogy a szóban forgó országok nem elégedettek a magyar kormány Oroszországgal kapcsolatos óvatos álláspontjával. Pár nappal ezelőtt Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt vezetője és miniszterelnök-helyettes is hasonló bírálatokat fogalmazott meg Budapesttel szemben.

Ennek következtében csak a magyar és a szlovák védelmi miniszterek találkozójára volt esély, szlovákiai értesülések szerint azonban a magyar fél inkább lemondta a konferencia megtartását.

Forrás: Portfolio.hu; Financial Times, CNN, Euractiv
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását