2024. március 19. - József, Bánk

Jól teljesít az EU

Csökkent az államháztartási hiány bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyított aránya az első negyedévben a tavalyi utolsó negyedévvel összevetve az Európai Unióban és az euróövezetben egyaránt
2021. július 23. péntek 12:51 - HírExtra

Az uniós statisztikai hivatala, az Eurostatszezonálisan kiigazított adatai szerint  a 19 országot tömörítő euróövezetben a GDP-arányos államháztartási deficit 7,4 százalékra mérséklődött az első negyedévben a tavalyi utolsó negyedévi 8,1 százalékról. A 27 tagú unióban ugyanez az adat 7,5 százalékról 6,8 százalékra javult.
    
Az adatok abból a szempontból nem pontosak, hogy Horvátország, Olaszország és Ciprus szezonálisan kiigazított adatai nem szoktak szerepelni az Eurostat kimutatásában.
    
A kiigazítatlan nyers adat mind a 27 tagállamból ismert, ennek alapján a GDP-hez mért államháztartási hiány az euróövezetben 6,9 százalékról 9 százalékra emelkedett az első negyedévben, míg az EU-ban a tavalyi utolsó negyedévi ugyancsak 6,9 százalékról 8,2 százalékra nőtt.
    
Szezonális kiigazítás nélkül az államháztartás minden uniós tagállamban hiánnyal zárt az első negyedévben Luxembourg kivételével, ahol 3 százalékos többlet keletkezett a tavalyi utolsó negyedévi 6,2 százalékos deficit után.
    
A GDP-arányos államháztartási deficit Görögországban volt a legmagasabb, 18,1 százalék, majd Franciaország következett 15,4 százalékkal. A legkisebb hiány Dániában volt, 0,3 százalék.
    
Az Eurostat adatai szerint Magyarországon szezonális korrekció nélkül a GDP-arányos államháztartási hiány a tavalyi negyedik negyedévi 16,7 százalékról 6,8 százalék apadt, szezonálisan kiigazítva pedig 14,4 százalékról 8,5 százalékra csökkent.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását