2024. március 19. - József, Bánk

Brutális lamantin-pusztulás

Még sohasem pusztult el annyi lamantin egy év alatt Floridában, mint az idei év első felében. A tengeri tehenek rendjébe tartozó vízi emlősök zömmel az éhezés miatt pusztultak el, mivel táplálékforrásuk, a tengeri fű eltűnt.
2021. július 12. hétfő 13:32 - HírExtra

A floridai Hal- és Vadvédelmi Bizottság jelentése szerint január 1. és július 2. között 841 lamantin pusztult el. Korábban egyetlen évben volt ehhez fogható veszteség: 2013-ban jegyezték fel 830 lamantin pusztulását. Akkor a mérgező vörös alga elterjedése okozta a kiugró halálozást - emlékeztetett a The Guardian brit napilap cikke.
    
Az elmúlt fél évben a Floridában elhullott lamantinok fele az Indian River lagúna környékén pusztult el a helyi híradások szerint. A legtöbb, 312 lamantintetemet Brevardban találták. Biológusok szerint a térségben vízszennyezés miatt pusztult ki a tengeri fű.
    
A floridai Hal- és Vadvilágkutató-intézet pénteki jelentésében példátlan méretű lamantinpusztulásról számolt be a tél és a tavasz folyamán az Atlanti-óceán partvidékénél. Mint írták, a legtöbb állat a hidegebb hónapokban pusztult el, amikor a lamantinok felúsznak az Indian River lagúnába, ahonnan azonban szinte teljesen eltűnt a tengeri fű.
    
A csónakokkal való ütközés miatt idén eddig 63 lamantin lelte halálát.
    
Az amerikai szövetségi kormányzat 2017-ig a veszélyeztetett állatok közé sorolta a lamantint, de négy éve kikerült ebből a védett körből. Környezetvédők szeretnék elérni, hogy a lamantin ismét helyet kapjon a védett fajok között.
    
A szövetségi adatok szerint Florida vizeiben mintegy 6300 lamantin él. Az 1990-es évek elején még mindössze 1300 példány volt belőlük a térségben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását