2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Szerbai közelebb az Unióhoz

Szerbia és az Eurázsiai Gazdasági Unió (EGU) között július 10-én szabaddá vált az áruk és a szolgáltatások cseréje, a 200 milliós piacon életbe lépett a 2019. október 25-én kötött szabadkereskedelmi megállapodás – jelentette a Magyar Békekör vasárnap.
2021. július 11. vasárnap 11:30 - HírExtra

„Ez kivételes előnyt jelent az összes többi országhoz képest Európában és a világon. Mivel szabaddá vált a kereskedelem, Szerbia csaknem minden termékét vámmentesen exportálhatja Fehéroroszországba, Kazahsztánba, Oroszországba, Örményországa és Kirgizisztánba” – értékelte Nenad Popovics szerb innovációs és technológia-fejlesztési miniszter.

Déli szomszédunk főképpen vasat és rezet, magas technológiájú árucikkeket, gépeket és gépi berendezéseket, mezőgazdasági és petrolkémiai termékeket, áramot és gyógyszert akar eladni a keleti piacon.

 A miniszter, kormánya nevében szerbiai beruházásra hívta az orosz és más nemzetiségű tőkét. A munkahelyteremtéshez magas állami támogatást ígért nekik. Felhívta figyelmüket arra, hogy országa kiváló fuvarozási hálózatot épít ki, és tökéletesen képzett mérnöki állománnyal rendelkezik. Ennek eredményeként az elmúlt években világelsővé vált a közvetlen külföldi beruházások tekintetében.

Szerbia és az EGU szabad kereskedelmét a Magyar Békekör megfigyelője azért tartja különösen fontosnak hazánk szempontjából, mert Magyarország, az Európai Unió tagjaként az eurázsiai gazdasági vérkeringésbe bekapcsolódott Szerbiával vált határos országgá, és hatása alól nem vonhatja ki magát. Budapestet és Belgrádot korszerű vasútvonal fogja összekötni. Ez a vasút a pireuszi kikötőből kiindulva Hamburgba és Varsóba visz majd tovább. Ez azt jelenti, hogy olyan új gazdasági csatornák fogják majd összekötni az EU-t és Kínát, valamint az EU-t és az EGU-t, amilyenekre eddig még nem volt példa. Ez minden kétséget kizáróan át fogja rendezni a ma ismert viszonyokat, és az EU-t is új filozófiára fogják késztetni, ha el akarja kerülni világkereskedelmi szerepének hanyatlását. 

Magyarország évek óta sürgeti Szerbia bevonását az EU-ba. Ha az EU felvenné soraiba déli szomszédunkat, az Eurázsiai Gazdasági Unióval létrejött szabad kereskedelme révén Szerbia híddá válna az EU és az EGU között, s minden bizonnyal előmozdítaná a két közösség együttműködését a Lisszabontól Vlagyivosztokig húzódó térségben. Szerbia Kelettel folyó szabad kereskedelme Magyarország számára is új lehetőségeket tár föl a sokoldalú együttműködés fejlesztése előtt – véli a Magyar Békekör.

Forrás: Magyar Békekör
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását