2024. március 29. - Auguszta
A várakozásokkal összhangban meredek ütemben nőtt az ipari termelés áprilisban az euróövezetben, miután a koronavírus-járvány megfékezésével párhuzamosan újrainduló gazdaságokban megduplázódott a tartós fogyasztási javak előállítása.
2021. június 14. hétfő 12:10 - HírExtra

Az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) hétfőn kiadott jelentése szerint havi összevetésben szezonális kiigazítással számolva 0,8 százalékkal nőtt az euróövezet 19 tagállamának ipari termelése. Elemzők a márciussal megegyező értéket, 0,4 százalékos emelkedést vártak.
 
Havi összevetésben a tőkejavak termelése 1,4 százalékkal, az energiáé 3,2 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkeké 3,4 százalékkal, a félkész termékeké pedig 0,8 százalékkal nőtt, míg a nem tartós fogyasztási termékek előállítása 0,3 százalékkal csökkent.
    
Éves összevetésben, naptári kiigazítással számolva, 39,3 százalékkal nőtt az euróövezet ipari termelése áprilisban. Elemzők gyengébb, 37,4 százalékos felpattanásra számítottak a márciusi 11,5 százalékos emelkedés után.
    
A tartós fogyasztási javak termelése látványos ütemben, 117,3 százalékkal, a tőkejavaké 65,4 százalékkal, a félkész termékeké 38,7 százalékkal, a nem tartós fogyasztási javaké 15,4 százalékkal, az energiáé pedig 14,4 százalékkal ugrott meg.
    
Tavaly március után április volt a második hónap, amikor a koronavírus-járvány robbanásszerű terjedése miatt elrendelt szigorú korlátozások gyakorlatilag megbénították a gazdaságot. Az ipari termelést tekintve ez volt a járvány legrosszabb hónapja, éves összevetésben 28,7 százalékos, havi szinten pedig 19,1 százalékos visszaesését mértek.
    
Az Európai Unió 27 tagállamában márciushoz képest 0,5 százalékkal, tavaly áprilishoz viszonyítva pedig 38,7 százalékkal bővült az ipari termelés. Márciusban havi szinten 0,8 százalékos, éves összehasonlításban pedig 11,5 százalékos növekedést mértek az unióban.
    
Tavaly áprilishoz képest az ipari termelés a legnagyobb mértékben, 79,5 százalékkal, Olaszországban nőtt, majd Szlovákia következik 69,1 százalékkal, Románia 64,5 százalékkal, valamint Magyarország 59,2 százalékkal.
    
Havi összevetésben Belgiumban nőtt legerősebben az ipari termelés áprilisban, 7,4 százalékkal, majd Málta következik 5,6 százalékkal és Észtország 4,4 százalékkal. A legnagyobb csökkenést Dániában mérték, 3,8 százalékosat, majd Magyarország következik 3,2 százalékkal és Litvánia 2,4 százalékkal.
    
A legnagyobb euróövezeti gazdaságban, Németországban éves összevetésben 33,0 százalékkal, a második legnagyobb gazdaságban, Franciaországban pedig 45,0 százalékkal nőtt az ipari termelés áprilisban. Havi szinten viszont Németországban 0,3 százalékos csökkenést mértek, Franciaországban pedig stagnálást.
 

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását