2022. augusztus 16. - Ábrahám

A szlovén kormány is a magyar útján

A szlovén hatóságoknak meg kell állítaniuk a véleménynyilvánítás szabadsága és a médiaszabadság romlását az országban - írta pénteken közzétett nyilatkozatában Dunja Mijatovic, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács emberi jogi biztosa.
2021. június 4. péntek 11:39 - HírExtra

Felhívta a figyelmet arra, hogy a szlovén kormány az elmúlt hónapokban tett lépései aláássák a független média működését, és a kritikus véleményt megfogalmazók elleni rágalomhadjáratok, megfélemlítések, bűnvádi eljárások ellehetetlenítik a véleménynyilvánítás szabadságát és a médiaszabadságot.
    
Mijatovic hangsúlyozta, hogy a szlovén kormány tagjainak tartózkodniuk kell attól, hogy megbélyegző és félrevezető megjegyzéseket tegyenek a független civil szervezetek munkájáról, továbbá nyilvánosan el kell ítélniük az ilyen jellegű megnyilvánulásokat.     Sajnálatát fejezte ki továbbá, hogy a szlovén kormány a koronavírus-járványra hivatkozva korlátozta a gyülekezéshez való jogot, a tiltakozókra aránytalanul nagy pénzbüntetéseket kiszabva.
    
Mijatovic arra kérte a szlovén hatóságokat, hogy kezdeményezzenek vitát arról, hogyan lehetne hatékony fellépni a női újságírók szexista zaklatása ellen, továbbá a rágalmazás dekriminalizását lehetővé tevő jogszabályok módosítására szólított fel.     Javasolja továbbá az újságírók közérdekű információkhoz való hozzáférésének megkönnyítését, valamint az Európa Tanács hivatalos dokumentumokhoz való hozzáférésről szóló tromsői egyezményének ratifikálását.
    
A biztos elmarasztalta a szlovén kormányt, annak olyan jellegű lépései miatt, amelyek veszélyeztetik a közszolgálati RTV és az STA nemzeti hírügynökség függetlenségét, hitelességét és pénzügyi stabilitását.
    
"A szlovéniai médiaszabadság szempontjából kiemelkedő fontosságú a független nemzeti sajtóügynökség megőrzése. Ismételten felszólítom a szlovén kormányt, hogy sürgősen állítsa vissza az STA megfelelő állami finanszírozását" - húzta alá.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását