2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Kína a hadsereggel figyelmeztet

A kínai hadsereg Tajvan közelében végzett akcióit a kínai kormányzat a sziget függetlenségi törekvéseivel és a külföldi beavatkozással szembeni figyelmeztetésnek szánta - mondta egy szerdai sajtótájékoztatón Csu Feng-lien, a kínai kormányzat tajvani ügyekért felelős irodájának szóvivője.
2021. január 27. szerda 13:23 - HírExtra

Legutóbb a hétvégén volt példa ilyen akcióra: a tajvani védelmi minisztérium jelentése szerint szombaton a kínai légierő 12, vasárnap pedig 15 harci gépe repült be a sziget légvédelmi övezetébe.
    
Kína, amely saját területének tekinti Tajvant, rendszeresen tart hadgyakorlatokat a sziget közelében, ám a berepüléseket jellemzően egy vagy két felderítő repülőgéppel hajtják végre, a hétvégi akció ezért kirívónak számít.
    
A hétvégi berepülésekkel kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva Csu elmondta: a kínai hadsereg ezeken a gyakorlatokon keresztül mutatja be elszántságát a nemzeti szuverenitásnak és az ország területi egységének a védelmét illetően.
    
Az amerikai külügyminisztérium még szombaton felszólította Kínát, hogy hagyjon fel Tajvan állandó fenyegetésével és az ellene irányuló katonai, diplomáciai és gazdasági nyomásgyakorlással. A kínai külügyminisztérium erre válaszul hétfőn azt üzente Washingtonnak: hagyjon fel azzal, hogy téves jelzéseket küld a tajvani függetlenséget propagáló szeparatista erőknek.
    
Peking és Tajpej között a viszony több éves közeledés után ismét fagyossá vált azt követően, hogy a Caj Jing-ven tajvani elnök vezette kormányzat elutasította azt az 1992-ben elfogadott, az egy Kína elvét magában foglaló egyezményt, amelyet Peking a tárgyalások alapfeltételeként kezel. Az Egyesült Államok és Kína diplomáciai kapcsolatainak szintén sarokkövét képezi az egy-Kína elve.
    
Csu Feng-lien szerdai sajtótájékoztatóján továbbá megvádolta a tajvani hatóságokat azzal, hogy politikai megfontolásból akadályozzák a kínai fejlesztésű, koronavírus elleni vakcinák alkalmazását a szigeten. Amikor annak a lehetőségéről kérdezték, hogy Kína a Vöröskereszten keresztül oltóanyagokat adományozzon Tajvannak, a szóvivő elmondta: a szigeten egyesek hazugságokat és kifogásokat koholnak annak elkerülésére, hogy elfogadják a kínai szárazföldről származó oltóanyagokat, ezzel pedig a helyiek életét és egészségét veszélyeztetik - húzta alá.
    
A tajvani sajtó eddigi beszámolói szerint a 23,5 millió lakosú sziget 10 millió dózist vásárolt az Oxford/AstraZeneca féle oltóanyagból, és közel 5 millió dózis vakcinát a COVAX nemzetközi vakcinaelosztó kezdeményezésen keresztül szerzett be. Tajvanon eközben három, helyi fejlesztésű oltóanyag tart a klinikai tesztek korai fázisaiban. A szigeten mindazonáltal a járvány a hathatós intézkedéseknek köszönhetően nem öltött nagy méreteket, szerdáig összesen 890 esetet, és 7 halálozást regisztráltak a pandémia kezdete óta.
 

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását